Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 08:02
ΑΓΟΡΕΣ

Το Brexit και το άλμα της στερλίνας

Το Brexit και το άλμα της στερλίνας

Mπορεί η αβεβαιότητα για το Brexit να παραμένει, όμως η αισιοδοξία για μια συμφωνία έστω και της τελευταίας στιγμής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου δίνει ώθηση στη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να διατηρεί το ανοδικό του momentum, έχοντας επωφεληθεί και της στροφής των επενδυτών μακριά από το δολάριο.

Η στερλίνα διεύρυνε τα κέρδη της, κάνοντας άλμα έως και 1% έναντι του δολαρίου και «σκαρφαλώνοντας» στο 1,3452 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αφορμή το «τιτίβισμα» δημοσιογράφου του BBC ότι οι Βρετανοί βουλευτές αισθάνονται πως Βρυξέλλες και Λονδίνο βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Η στερλίνα σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από τις 10 περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες(G-10), σε μια ένδειξη της προθυμίας των traders να στοιχηματίσουν στην αίσια έκβαση των συνομιλιών για το Brexit.

Παράλληλα, οι ενδείξεις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πρόκειται να τολμήσει το βήμα των αρνητικών επιτοκίων αποτελούν ακόμη μια παράμετρο στήριξης της στερλίνας. Παρότι προβλέπουν κινήσεις μείωσης του κόστους δανεισμού, οι traders εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα επιχειρήσει μια κίνηση υπό το μηδέν.

Oι διαπραγματευτές για το Brexit επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας. Μια αποτυχία των συνομιλιών θέτει σε κίνδυνο εμπορικές συναλλαγές, αξίας ενός τρισ. δολαρίων ετησίως, με ενδεχόμενο σοκ για τη βρετανική οικονομία έως και το 1,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βloomberg Economics.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News