Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε πτώση S&P 500 και Nasdaq – Πιέσεις από τεχνολογία

Wall Street: Σε πτώση S&P 500 και Nasdaq – Πιέσεις από τεχνολογία

Μεταξύ κερδών και απωλειών ταλαντεύθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στα τελευταία τριμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα και στις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή Ιανουαρίου. 

O Dow Jοnes έκλεισε σε στάσιμα επίπεδα χωρίς καμία μεταβολή, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,37% και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,58%. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες περνούσαν από το θετικό σε αρνητικό πρόσημα κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης για να σταθεροποιηθούν για λίγο σε θετικό έδαφος χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να διατηρήσουν μέχρι τέλους τα κέρδη τους. 

O S&P 500 εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 5% το 2022 με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της περισσότερες φορές απ΄ό,τι αναμένεται.  

Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που καθοδήγησαν κυρίως τις μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, αποτελώντας πηγή αβεβαιότητας. Από τη μία, η Tyson Food ενισχύθηκε περισσότερο από 12%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ενώ από την άλλη η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Zimmer Biomet υποχώρησε 9%, μετά τα αποτελέσματά της. 

Στο μεταξύ, η μετοχή του μητρικού ομίλου του Facebook, Meta Platforms, συνέχισε την καθοδική της πορεία, με απώλειες άνω του 5%, έχοντας χάσει περίπου 30% της αξίας της από την προηγούμενη Τετάρτη, όταν ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα. Και η μετοχή της Netflix υποχώρησε σήμερα επιπλέον 2% από τη στιγμή που η εταιρεία επενδύσεων Needham εκτιμά ότι η σημερινή στρατηγική της εταιρείας δεν θα την βοηθήσει να κερδίσει τον «πόλεμο» του streaming.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Amazon η οποία ενισχύθηκε σήμερα περισσότερο από 1%, έχοντας αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της κατά 190 δισ.δολάρια την Παρασκευή.  

«Η ψυχολογία των επενδυτών μεταβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η θέση μας είναι ότι η δυναμική της οικονομίας θα συνεχίσει να καθοδηγεί τα εταιρικά κέρδη σε συνδυασμό με τα επιτόκια, αν και θεωρούμε ότι απέχουμε ακόμη πολύ από το σημείο εκείνο που τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν τη ζήτηση στην οικονομία», αναφέρει ο Ρέιμοντ Τζέιμς, στρατηγικός αναλυτής της Tavis McCourt. 

Μέχρι στιγμής, το 56% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα, με το 77% εξ αυτών να ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών όσον αφορά στα κέρδη τους και το 76% όσον αφορά στα έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια απογοητευτικά αποτελέσματα από υψηλού προφίλ επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Meta, η οποία πυροδότησε έντονες ρευστοποιήσεις σε ορισμένες μετοχές τεχνολογίας. 

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα 70 εταιρείες του S&P 500, μεταξύ των οποίων Disney, Coca-Cola, Amgem, Take-Two Interactive. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές, αυτή της Spirit Airlines ενισχύθηκε 17%, από τη στιγμή που η αεροπορική εταιρεία Frontier Airlines ανακοίνωσε συμφωνία συγχώνευσης με την ανταγωνίστρια χαμηλού κόστους. Η συμφωνία τόνωσε το επενδυτικό κλίμα στον αεροπορικό κλάδο, με τις μετοχές της United να ενισχύονται άνω του 3%. 

Σε εντυπωσιακή άνοδο 23% προχώρησε και η μετοχή της Peloton, εν μέσω φημολογιών ότι η Amazon και η Nike ενδιαφέρονται για την εξαγορά της. 

«Η μεταβλητότητα φαίνεται να μετριάζεται και αναμένεται ισχυρή εισροή κεφαλαίου σε μετοχές από επενδυτές, ενώ βλέπουμε να αυξάνονται και οι επαναγορές μετοχών», σημειώνει αναλυτής της JPMorgan. 

Το βλέμμα ωστόσο των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο, που ανακοινώνονται την Πέμπτη. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν αύξηση του πληθωρισμού στο 7,2% σε ετήσια βάση, που θα σηματοδοτήσουν τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Φεβρουάριο του 1982. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News