Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 20:39
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο κλάδος μετάλλων αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τα επιτόκια

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο κλάδος μετάλλων αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τα επιτόκια

Με άνοδο έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών, καθώς τα κέρδη στον κλάδο μετάλλων και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου επισκίασαν τις ανησυχίες για επικείμενη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και για γεωπολιτικές εντάσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,7% αφού έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 5% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, μετά την απότομη διόρθωση των τεχνολογικών μετοχών μέσα στο σημερινό άκρως πληθωριστικό περιβάλλον. 

Ο κλάδος μετάλλων συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που σημείωσαν από τις καλύτερες επιδόσεις στη σημερινή συνεδρίαση, με κέρδη 1,7%, από τη στιγμή που η προοπτική αυξανόμενης ζήτησης από την κορυφαία εισαγωγό εμπορευμάτων την Κίνα ώθησε σε άνοδο τις τιμές των βασικών μετάλλων. 

Η ΕΚΤ θα μπορούσε, σε τελική ανάλυση, να αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων το 2022. Ενώ οι προηγούμενες τοποθετήσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και των συναδέλφων της, απέκλειαν αλλαγή, τώρα αφήνουν την πόρτα ανοικτή», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνών της JFD Group, Χαράλαμπος Πισούρος. Ωστόσο και σήμερα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις πιθανόν να υποχωρήσουν, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγάλη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, δηλώσεις που είναι πιο ήπιες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,7%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο επίσης 0,8%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,4%.

Οι ιταλικές μετοχές επηρεάστηκαν τα μέγιστα από τις ανησυχίες για επιτοκιακές αυξήσεις, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι από τις πλέον ευνοημένες από την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων ξέφυγαν στα ύψη, με αυτή της 10ετίας να αγγίξει το 1,90%, γεγονός που άσκησε πιέσεις και στις μετοχές. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Aurubis, του μεγαλύτερου παραγωγού χαλκού της Ευρώπης, ενισχύθηκε 3,2% από τη στιγμή που ο όμιλος επιβεβαίωσε ότι τα τριμηνιαία κέρδη του αυξήθηκαν 85%. Σε άνοδο 0,9% και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτου Faureia, καθώς έθεσε ως στόχο πωλήσεις άνω των 33 δισ.ευρώ το 2025, χάρη στα λειτουργικά περιθώρια κέρδους της που αυξήθηκαν πάνω από το 8,5%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News