Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε νέα ύψη οι ελληνικές και ιταλικές αποδόσεις

Ομόλογα: Σε νέα ύψη οι ελληνικές και ιταλικές αποδόσεις

Σε νέα ύψη εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με το sell off να συνεχίζεται με πιο έντονο ρυθμό στην ευρωπεριφέρεια και δη σε Ιταλία και Ελλάδα, τις πλέον ευνοημένες από την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Οι προσδοκίες των αγορών για επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν οδηγήσει σε ένα «ακατάσχετο ανοδικό σερί» στο κόστος δανεισμού, που δεν φαίνεται να εκτονώνεται τουλάχιστον προς παρόν. Οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ουσιαστικά ήταν επανάληψη όσων είπε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, συγκράτησαν απλώς την περαιτέρω άνοδο ειδικά στην Ιταλία.

Η Λαγκάρντ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ενδείξεις όπως σε άλλες κορυφαίες οικονομίες, ότι απαιτείται σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. «Η ΕΚΤ προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση μετά τον πιο επιθετικό τόνο της Πέμπτης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκλεισε στο 1,81% με άνοδο 5,5 μονάδων βάσης, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίσης ξέφυγε στο 1,90%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020. Σε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης και η απόδοση του πενταετούς ιταλικού, ενώ στη διετία αυξήθηκε μέσα στη συνεδρίαση κατά 15 μονάδες βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίτοιχου γερμανικού έφθασε προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, στις 164,5 μονάδες βάσης, για να κλείσει τελικά στις 157.

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις του παλαιού και νέου 10ετούς ξέφυγαν στο 2,31% και 2,49% αντίστοιχα με το spread στις 226 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία εκτοξεύθηκε στο 1,39%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αγορά στην Ισπανία και Πορτογαλία, με την απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού να ξεφεύγει πάνω από το 1%. Τα πενταετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) επέστρεψαν αντίστοιχα σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από τον Ιανουάριο του 2021, με ειδικά αυτά της Ιταλίας να ξεπερνούν τις 100 μονάδες βάσης.  

Στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε και πάλι κοντά στο 0,22%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, με αυτή του πενταετούς να κλείνει σε θετικό έδαφος στο 0,003%. Στη διετία, η απόδοση εκτινάχθηκε μέσα στη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2015 για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα.

«Πρόκειται για ένα συνδυασμό της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Εχουμε δύο κεντρικές τράπεζες με επιθετικά μηνύματα, παρότι της δεύτερης είναι πιο έντονα», αναφέρει ο Μάρσελ Αλεξάντροβιτς, οικονομολόγος της Saltmarsh Economics εξηγώντας το sell off στις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, ο Μάρκ Χέφελε της UBS Global Wealth Managemen, θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη για μία απότομη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News