ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσγείωση στο χαμηλό ημέρας – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο «στόχαστρο»

Στο -0,7% και ις 938 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσγείωση στο χαμηλό ημέρας – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο «στόχαστρο»

Υπό ελεγχόμενη πίεση βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τερμάτισε κάτω από το τεχνικό σημείο των 940 μονάδων, ενόσω οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν νέες πιέσεις 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση κατά 0,73% και υποχώρησε στις 938,09 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (945 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 938,61 έως 947,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 80 εκατομμύρια ευρώ.   

Η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola διολίσθησε κατά 1,1% και οπισθοχώρησε προς το τεχνικό σημείο των 29 ευρώ, με αποτέλεσμα να παρασύρει αρνητικά το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.  

Ενδεικτικά, η μετοχή της ΔΕΗ έκανε βουτιά στο -3%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ μειώθηκε κατά 2,3%. Απώλειες κατά 1,5% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς, Viohalco και Motor Oil.

Από το σύνολο των blue chips δε, μόλις τρεις μετοχές κατάφεραν να κινηθούν αντίρροπα και να τερματίσουν ανοδικά (Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank). Πάντως, το θετικό ήταν ότι οι ρευστοποιήσεις αποδείχθηκαν ελεγχόμενες.  

Σε υψηλό 2,5 ετών το κόστος δανεισμού  

Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει σταθερά κοντά στο υψηλό επταετίας, με τις τράπεζες να αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» για το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη κοντά στο 20% στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.   

Από την άλλη πλευρά, όμως, το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και στη συντονισμένη απόσυρση της φθηνής ρευστότητας.   

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύεται στο 2,3% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019), δείγμα των ανησυχιών για την επικείμενη αναθεώρηση των επιτοκίων. Σε υψηλό δύο ετών καθορίζεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.   

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει ισορροπίες και να καλύψει το χαμένο έδαφος του 2021, περιορίζοντας την απόσταση από τις αγορές της ευρω-περιφέρειας, οι οποίες το προηγούμενο έτος βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά.   

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, γεγονός το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην τόνωση του ενδιαφέροντος. Από ελληνικής πλευράς, βέβαια, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.   

Μικρές απώλειες στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε μικρές απώλειες, καθώς διαμορφώθηκε στο -0,21% και υποχώρησε στις 693,51 μονάδες, παραμένοντας βέβαια πολύ κοντά στο ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων.   

Η μετοχή της Πειραιώς συγκέντρωσε το υψηλότερο ενδιαφέρον, καθώς διολίσθησε κατά 1,4% και οπισθοχώρησε στο 1,46 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολούθησε κατά πόδας στο -1,1% και τα 3,6 ευρώ, έχοντας τζίρο  32 εκατ. ευρώ.    

Η μετοχή της Alpha, ταυτόχρονα, σημείωσε μικρές απώλειες κατά 0,2% και τερμάτισε στο 1,33 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank κινήθηκε αντίρροπα και ενισχύθηκε δυναμικά κατά σχεδόν 1% και το 1,06 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,23% 1,33 ευρώ   
  • Eurobank +0,95% 1,06 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -1,10% 3,60 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,41% 1,467 ευρώ   

Επικράτηση των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola υποχώρησε κατά 1,1% και έκλεισε προς τα 29 ευρώ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ κατρακύλησε στο -2,3% και το 1,28 ευρώ. Βουτιά κατά 3% έκανε και η μετοχή της ΔΕΗ. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες κατά περίπου 1,5% εμφάνισαν οι μετοχές των Viohalco και Motor Oil. Ταυτόχρονα, οι μετοχές των Lamda, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Sarantis και Mytilineos μειώθηκαν κατά 1%.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Entersoft ξεχώρισε αρνητικά στο -3,6% και τα 5,4 ευρώ, με τη μετοχή της Reds να έπεται στο -3,2% και τα 2,08 ευρώ. Κατά σχεδόν 2,5% υποχώρησε και η μετοχή της Ικτίνος.  

Συνολικά, 21 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 29 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

moneyreview.gr                 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

Διαβάστε επίσης:          

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – βαρίδια στον Γενικό Δείκτη   

Mytilineos: Περιθώρια ανόδου 57% βλέπει η Euroxx  

Χρηματιστήριο: Πώς οι τράπεζες έκαναν το +20% μέσα σε λίγες εβδομάδες   

Κλείνει το deal Attica-ANEK και έρχεται νέα εξαγορά ελληνικής startup   

Σε διαπραγματεύσεις για δάνεια 120 εκατ. ευρώ από Εθνική και Πειραιώς   

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News