Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 14:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Προσπάθεια ανασυγκρότησης μετά την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας

Ευρώπη: Προσπάθεια ανασυγκρότησης μετά την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, προερχόμενες από δύο συναπτές συνεδριάσεις στις οποίες δέχθηκαν έντονες πιέσεις, σε μια εβδομάδα (την προηγούμενη), που οι απώλειες αυτές στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις συνέβαλαν ούτως ώστε να καταγραφεί αρνητικό πρόσημο στο κλείσιμο της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600, ερχόμενος με ένα -0,70% από την περασμένη εβδομάδα σημειώνει οριακή άνοδο της τάξεως του 0,13%, με την εικόνα των βασικότερων κλάδων του να είναι ανομοιόμορφη.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX κινείται υψηλότερα κατά 0,34%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,51%, στο Παρίσι ο CAC 40 με οριακά κέρδη 0,13%, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έχει ακολουθήσει αντίθετη πορεία και καταγράφει απώλεις της τάξεως του 1,18%.

Ο κλάδος των πρώτων υλών είναι αυτός που ξεχωρίζει με άνοδο 1,32%, καθώς οι τιμές των μετάλλων κινούνται ανοδικά σήμερα, ενώ κέρδη περί του 1,20% σημειώνει ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής. Στον αντίποδα πιέσεις (-1,1%) δέχεται για άλλη μία συνεδρίαση πιέσεις ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Απώλειες 0,23% παρουσιάζει ο κλάδος της ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα πτωτικά.

Από το πεδίο των μακροοικονομικών όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε κατά 0,3 τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, από άνοδο 0,3% τον Νοέμβριο. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, επέδρασαν αρνητικά στις γερμανικές βιομηχανίες οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν τις παραγγελίες που δέχονταν.

Από την άλλη, ο δείκτης Sentix για το επενδυτικό κλίμα και τον μήνα Φεβρουάριο ανέβηκε στις 16,6 μονάδες, από 14,9 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 15,2 μονάδες των εκτιμήσεων των αναλυτών, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές διακρίνουν πιο αισιόδοξες προοπτικές βραχυπρόθεσμα. 

Στις επιμέρους μετοχές, αυτή της σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, AddLife, πραγματοποιεί άλμα 6,1%, μετά την επαναγορά 181.000 ιδίων μετοχών.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News