ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υπό πίεση οι 940 μονάδες – Αρνητικά πρόσημα στα blue chips

Στο -0,59% και τις 939 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Υπό πίεση οι 940 μονάδες – Αρνητικά πρόσημα στα blue chips

Υπό ελεγχόμενη πίεση βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις γύρω από τη ζώνη των 940 μονάδων, ενόσω τα ελληνικά ομόλογα υφίστανται νέες πιέσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση κατά 0,59% και διαμορφώνεται στις 939,34 μονάδες, χάνοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (945 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 938,61 έως 947,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 45 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.  

Η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola διολισθαίνει κατά 1,2% και οπισθοχωρεί προς το τεχνικό σημείο των 29 ευρώ, με αποτέλεσμα να παρασέρνει αρνητικά το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.  

Ενδεικτικά, οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνουν άνω του 1,5%, ενώ κατά τουλάχιστον 1% μειώνονται οι μετοχές των Jumbo, Lamda, Viohalco, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Πειραιώς. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των blue chips, μόλις τρεις μετοχές κινούνται ανοδικά (Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και Τιτάν). Πάντως, το θετικό είναι ότι οι ρευστοποιήσεις είναι απολύτως ελεγχόμενες. 

Σε υψηλό 2,5 ετών το κόστος δανεισμού 

Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει σταθερά κοντά στο υψηλό επταετίας, με τις τράπεζες να αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» για το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη κοντά στο 20% στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.  

Από την άλλη πλευρά, όμως, το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και στη συντονισμένη απόσυρση της φθηνής ρευστότητας.  

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύεται στο 2,3% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019), δείγμα των ανησυχιών για την επικείμενη αναθεώρηση των επιτοκίων. Σε υψηλό δύο ετών καθορίζεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.  

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει ισορροπίες και να καλύψει το χαμένο έδαφος του 2021, περιορίζοντας την απόσταση από τις αγορές της ευρω-περιφέρειας, οι οποίες το προηγούμενο έτος βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά.  

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, γεγονός το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην τόνωση του ενδιαφέροντος. Από ελληνικής πλευράς, βέβαια, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.  

Μικρές απώλειες στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει μικρές απώλειες, καθώς διαμορφώνεται στο -0,42% και υποχωρεί στις 692,09 μονάδες, παραμένοντας βέβαια πολύ κοντά στο ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων.  

Η μετοχή της Πειραιώς, ειδικότερα, συγκεντρώνει το υψηλότερο ενδιαφέρον, καθώς διολισθαίνει κατά 1,1% και οπισθοχωρεί στο 1,47 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί κατά πόδας στο -1% και καθορίζεται στο 1,32 ευρώ.   

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει μικρές απώλειες κατά 0,5% και τα 3,62 ευρώ, έχοντας πολύ υψηλό τζίρο (26,5 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank κινείται αντίρροπα και ενισχύεται κατά 0,4% και το 1,05 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,98% 1,32 ευρώ  
  • Eurobank +0,38% 1,054 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,52% 3,621 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,08% 1,472 ευρώ  

Προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί κατά 1,2% και πορεύεται προς τα 29 ευρώ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ κατρακυλάει στο -3,2% και το 1,26 ευρώ. Απώλειες κατά τουλάχιστον 1,5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – Motor Oil. Ταυτόχρονα, οι μετοχές των Jumbo, Lamda, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ Viohalco και Aegean μειώνονται κατά 1%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Reds ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,7% και τα 2,07 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΑΘ να έπεται στο -2,6% και τα 4,5 ευρώ. Κατά σχεδόν 2% υποχωρεί και η μετοχή της Ικτίνος. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 69 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

moneyreview.gr                

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:         

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – βαρίδια στον Γενικό Δείκτη  

Mytilineos: Περιθώρια ανόδου 57% βλέπει η Euroxx 

Χρηματιστήριο: Πώς οι τράπεζες έκαναν το +20% μέσα σε λίγες εβδομάδες  

Κλείνει το deal Attica-ANEK και έρχεται νέα εξαγορά ελληνικής startup  

Σε διαπραγματεύσεις για δάνεια 120 εκατ. ευρώ από Εθνική και Πειραιώς  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News