ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα στη ζώνη των 940 μονάδων

Στο -0,11% και τις 943 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα στη ζώνη των 940 μονάδων

Μεταβλητότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της ζώνης των 940 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 943,95 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (945 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 942,47 έως 947,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 12 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα. 

Η ελληνική αγορά παραμένει σταθερή κοντά στο υψηλό επταετίας, με τις τράπεζες να αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» για το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη κοντά στο 20% στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και στη συντονισμένη απόσυρση της φθηνής ρευστότητας. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει ισορροπίες και να καλύψει το χαμένο έδαφος του 2021, περιορίζοντας την απόσταση από τις αγορές της ευρω-περιφέρειας, οι οποίες το προηγούμενο έτος βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά. 

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, γεγονός το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην τόνωση του ενδιαφέροντος. Πάντως, από ελληνικής πλευράς, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. 

Στάσιμες οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει οριακές μεταβολές, καθώς διαμορφώνεται στο -0,04% και τις 694,73 μονάδες, παραμένοντας μία ανάσα από το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ειδικότερα, υποχωρεί κατά 0,6% και οπισθοχωρεί στα 3,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -0,4% και καθορίζεται στο 1,32 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει μικρές απώλειες κατά 0,3% και το 1,48 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank κινείται αντίρροπα και ενισχύεται κατά 0,5% και το 1,05 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,45% 1,327 ευρώ 
  • Eurobank +0,52% 1,0555 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,66% 3,616 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,27% 1,484 ευρώ 

Προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 1,5% και χάνει το τεχνικό σημείο του 1,3 ευρώ. Η μετοχή της Aegean έπεται στο -1,2% και τα 5,8 ευρώ. Από την πλευρά της, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola βρίσκεται στο -0,9%. 

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, στον αντίποδα, προσπαθούν να παράσχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos, οι οποίες ενισχύονται ήπια κατά 0,5%. Οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ αυξάνονται, επίσης, κατά 0,3%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr               

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης:        

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – βαρίδια στον Γενικό Δείκτη 

Mytilineos: Περιθώρια ανόδου 57% βλέπει η Euroxx

Χρηματιστήριο: Πώς οι τράπεζες έκαναν το +20% μέσα σε λίγες εβδομάδες 

Κλείνει το deal Attica-ANEK και έρχεται νέα εξαγορά ελληνικής startup 

Σε διαπραγματεύσεις για δάνεια 120 εκατ. ευρώ από Εθνική και Πειραιώς 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News