Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: H καλύτερη εβδομάδα του S&P 500 για φέτος – Κέρδη 1,6% για το Nasdaq

Wall Street: H καλύτερη εβδομάδα του S&P 500 για φέτος – Κέρδη 1,6% για το Nasdaq

Την καλύτερη εβδομάδα του έτους ολοκλήρωσε σήμερα η Wall Street καθώς η δυναμική των εταιρικών κερδών τροφοδότησε την ανάκαμψη από το sell off της τεχνολογίας του Ιανουαρίου. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,5%, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,6%. Ο Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,06%. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,3%, ενώ ο Dow και ο S&P 500 κατέγραψαν κέρδη 1% και 1,5% αντίστοιχα. Πρόκειται για τη δεύτερη εβδομάδα ανόδου στη διάρκεια του 2022 για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, οι οποίοι δέχθηκαν τον προηγούμενο μήνα έντονες πιέσεις από την προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων. 

Η Amazon καθοδήγησε την άνοδο την αγορά, με τη μετοχή της να κάνει άλμα 13,5% στα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη. Άλμα 60% έκανε και η μετοχή της Snap, στον απόηχο των αποτελεσμάτων, ενώ η μετοχή της Pinterest ενισχύθηκε 11%. 

Οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των άκρως ενθαρρυντικών στοιχείων για την απασχόληση Ιανουαρίου στις ΗΠΑ στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε πάνω από το 1,9%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2019, καθώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 467.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο μόλις για 150.000. 

«Για τις αγορές, τα στοιχεία για την απασχόληση τα οποία προκάλεσαν έκπληξη τόσο από πλευράς αριθμού θέσεων εργασίας όσο και αύξησης των μισθών κρατούν σταθερά τη Fed στο δρόμο των τεσσάρων και άνω επιτοκιακών αυξήσεων για φέτος», σημειώνει ο Μπάρι Γκίλμπερτ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. 

Από τους κλάδους του S&P 500, ο ενεργειακός κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2018, καθώς η τιμή αργού στις ΗΠΑ ξεπέρασε προς στιγμή σήμερα το φράγμα των 93 δολαρίων το βαρέλι, αγγίζοντας νέο υψηλό επτά ετών. Η μετοχή της Hess Corp. ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του κλάδου κάνοντας άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Κέρδη και για την Occidental Petroleum, η μετοχή της οποίας εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο ωστόσο κατέγραψε ο κλάδος καταναλωτικών ειδών, με στήριγμα την Amazon. Η υψηλή επίδοση της Amazon αντιστάθμισε τον αρνητικό αντίκτυπο από τη Ford η μετοχή της οποίας υποχώρησε στον απόηχο των απογοητευτικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Μέχρι στιγμής, από τις 278 εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, οι 78,4% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών συγκριτικά με το 84% στα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News