Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξανά στο «κόκκινο» – Πτώση 1,75% για τον DAX

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξανά στο «κόκκινο» – Πτώση 1,75% για τον DAX

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, με τον κλάδο αυτοκινήτου να αγγίζει χαμηλό μηνός στην προοπτική πιο αυστηρών προδιαγραφών εκπομπών ρύπων, ενώ ο «επιθετικός» τόνος της ΕΚΤ συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τις αγορές. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,4%, διευρύνοντας τις απώλειές μετά την πτώση 1,8% της συνεδρίασης της Πέμπτης. Ο δείκτης παρουσίασε απώλειες 0,7% αυτή την εβδομάδα, παρά τα αρχικά κέρδη που πυροδότησαν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. 

Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου σημείωσαν σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση με απώλειες 3,2%, από τη στιγμή που τηλεγράφημα του Reuters υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει να καταστήσει πιο αυστηρή τη μέθοδό της για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα υβριδικά αυτοκίνητα. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρειαστεί να πωλήσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ώστε να ανταποκριθουν στο στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων. 

Οι απώλειες των μετοχών επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ για την απασχόληση που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Ιανουάριο, ανοίγοντας πλέον ολάνοιχτη την πόρτα για επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. «Ο πληθωρισμός τείνει όλο και πιο υψηλός με το κόστος διαβίωσης να συμπιέζεται, καθώς επίκειται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη», σημειώνει αναλυτής της Hargreaves Lansdown.   

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων «ρίχνει βαριά τη σκιά της» στις μετοχές τεχνολογίας, με το δείκτη να έχει απωλέσει περισσότερο από το 14% της αξία του φέτος. Στον αντίποδα, οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα την καλύτερη επίδοση, με άνοδο 2,4%, καθώς ευνοούνται σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,75%, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε κατά 0,77% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,79% και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,15%. 

Από τις επιμέρους μετοχές, η σουηδική κατασκευάστρια Assa Abloy ενισχύθηκε 7% αφού ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη για το σύνολο του 2021.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών Caixabank και Banco de Sabadell, με κέρδη 4,9% και 7,09% αντίστοιχα, ενώ και οι πετρελαϊκοί κολοσσοί BP και Shell κέρδισαν και οι δύο περισσότερο από 3%.

Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας AddLife που «είδε» τη μετοχή της να κατρακυλά 26,3%, παρόλο που ανακοίνωσε αύξηση 59% των κερδών της για το 2021. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η διευθύνουσα σύμβουλός της, Kristina Willgard, θα παραιτηθεί φέτος. Επίσης, η μετοχή της TomTom βούλιαξε 16,1%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενομένου τριμηνιαίες ζημίες από τις βασικές δραστηριότητές της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News