Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 08:33
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του αργού μετά από επτά χρόνια 

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του αργού μετά από επτά χρόνια 

Τα 90 δολάρια έχουν υπερβεί οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Παρασκευή, με αυτή του αργού να διαπραγματεύεται σε αυτά τα επίπεδα για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από επτά χρόνια, καθώς το ψυχρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ, τροφοδοτεί εκ νέου προβληματισμό αναφορικά με την επάρκεια προμηθειών στην αγορά. 

Περί τις 08:30 π.μ. η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 0,33% ήτοι 30 σεντς, στα 91,41 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχύεται κατά 0,50% ή 45 σεντς στα 90,71 δολάρια το βαρέλι, διαπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 90 δολαρίων από τις 6 Οκτωβρίου του 2014. 

Και οι δύο τιμές έχουν τροχοδρομήσει για την έβδομη διαδοχική εβδομάδα την οποία θα ολοκληρώσουν με κέρδη. 

«Το αργό πετρέλαιο ξεπέρασε τα επίπεδα των 90 δολαρίων μετά την έκρηξη στην Αρκτική η οποία διέκοψε την παραγωγή πετρελαίου στη λεκάνη της Πέρμιας», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

Στο μεταξύ χειμερινή καταιγίδα σαρώνει τις κεντρικές και βορειοανατολικές πολιτείες στις ΗΠΑ από χθες Πέμπτη, με έντονες χιονοπτώσεις και πάγο, φαινόμενα που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, οδήγησαν σε κλείσιμο των σχολείων και κατέστησαν τα ταξίδια δύσκολα αν όχι αδύνατα.

Από τη μεριά τους οι αναλυτές επισημαίνουν ότι καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνά την προσφορά, η αγορά καθίσταται είναι όλο και πιο ευάλωτη στους κλυδωνισμούς από τη μεριά της προσφοράς.

«Ακόμη και όταν ακυρώνονται χιλιάδες πτήσεις, η αγορά ενέργειας είναι προσηλωμένη στην παραγωγή και όχι τόσο βραχυπρόθεσμα στο σοκ της ζήτησης», υπογραμμίζει ο Μόγια.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή έχουν προσφέρει στήριξη στις τιμές, με αποτέλεσμα η τιμή του μπρεντ από την αρχή του έτους να ενισχύεται κατά 17% και του αργού κατά 20%. 

«Με τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην Ουκρανία και τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Τσιγιόκι Τσεν, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι του με επικεφαλής τη Ρωσία, η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+, συμφώνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να εμμείνει στην ήπια αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), παρά τις πιέσεις για μεγαλύτερη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News