Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 18:20
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Σταθεροποιητικές τάσεις μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στις εξελίξεις σε Ρωσία - Ουκρανία

Πετρέλαιο: Σταθεροποιητικές τάσεις μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Σταθεροποιήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει κανονικά με το σχέδιο του για αύξηση της παραγωγής τον Μάρτιο.

Το αμερικανικό αργό κινείται κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι, εν μέρει λόγω περιορισμού των επενδυτικών ανησυχιών για τους κινδύνους που ενέχει η αγορά πετρελαίου. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις του για αύξηση της παραγωγής.

Η τιμή του Brent κινείται προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, ενώ οι μεγάλες τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Goldman Sachs έχουν κάνει προβλέψεις για άνοδο της τιμής έως και στα 100 δολάρια το βαρέλι. Το Brent ανεβαίνει λόγω του «εκρηκτικού κοκτέιλ» της αυξημένης ζήτησης, των περιορισμένων αποθεμάτων, αλλά και των αναταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλληλα οι επενδυτές έχουν τα βλέμματα στραμμένα στις εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Στην περίπτωση εισβολής, ένα σενάριο που έχει διαψεύσει επανειλημμένως η Ρωσία, ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής των ροών πετρελαίου και συνεπώς εκτόξευσης των τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ράλι που σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου το τελευταίο διάστημα έχουν δώσει ώθηση στην κερδοφορία μεγάλων ενεργειακών ανά τον κόσμο, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα τριμήνου του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil πριν από λίγες ημέρες, αλλά και τα σημερινά αποτελέσματα της Shell.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Shell: Σε υψηλό 7 ετών τα κέρδη – «Σωσίβιο» από τις τιμές πετρελαίου

Exxon: Σε υψηλά 7 ετών η κερδοφορία χάρη στις εκρηκτικές τιμές του πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Αυξάνει την παραγωγή το Μάρτιο – Συνεχίζονται οι δυσκολίες στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News