ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο: Η βουτιά της Facebook «κοκκίνησε» τις ελληνικές μετοχές

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο: Η βουτιά της Facebook «κοκκίνησε» τις ελληνικές μετοχές

Διαστάσεις έλαβε προς το τέλος της συνεδρίασης η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων, υπό το βάρος των τεχνολογικών πιέσεων στην αγορά της Νέας Υόρκης.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση κατά 0,90% και υποχώρησε στις 946,13 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (954,72μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 945,24 έως 954,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 46 εκατομμύρια ευρώ. 

Το ταμπλό στη Λεωφόρο Αθηνών προς το τέλος της ημέρας κατέστη «κόκκινο», με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, εν μέσω του sell off στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ και ιδίως, στη μετοχή της Meta Platforms (βουτιά 25%). 

Ειδικότερα, η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε απώλειες άνω του 3%, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα καθορίστηκε η πτώση και για τη μετοχή της Jumbo. Κατά περίπου 2% μειώθηκαν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ και Coca – Cola. 

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε, αντίθετα, η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,7% και προσέγγισε το όριο των 6 ευρώ (υψηλό σχεδόν 2 ετών). Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία φλέρταρε με το 1,3 ευρώ. 

Ευκαιρία για ρευστοποιήσεις 

Οι επενδυτές, με αφορμή το τεχνολογικό sell off, προτίμησαν να πάρουν μερικές ανάσες, μετά την πολύ καλή εκκίνηση στο 2022, η οποία έχει δώσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 7% στην ελληνική αγορά -μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε όλη την Ευρώπη.   

Η σταθεροποίηση κοντά στη ζώνη των 950 μονάδων αποτελεί το πρώτο βασικό «στοίχημα» για τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία πλέον καλείται να βρει καύσιμα για να κάνει το παραπάνω βήμα και να πορευτεί προς τον μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων.   

Μέχρι τότε βέβαια, η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να ξεπεράσει τη νευρικότητα των διεθνών χρηματιστηρίων, τα οποία βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αύξησης των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήδη ετοιμάζεται για τη δεύτερη διαδοχική άνοδο, ενώ η Federal Reserve έχει θέσει αυτό το ορόσημο για τον Μάρτιο.   

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας πρώτα να δράσει η Fed. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο στο 5,1%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.   

Απώλειες στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος ακολούθησε την ευρύτερη τάση και κινήθηκε πτωτικά στο -1,04%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 688,44 μονάδες -όχι πάντως, πολύ μακριά από το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολίσθησε κατά 3,1% και καθορίστηκε στο 1,32 ευρώ, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών. Η μετοχή της Πειραιώς, παράλληλα, ακολούθησε στο -1% και υποχώρησε στο 1,49 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε ήπια στο +0,6% και τερμάτισε στα 3,54 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,045 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -3,14% 1,325 ευρώ   
  • Eurobank 0% 1,045 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +0,65% 3,54 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,99% 1,495 ευρώ   

Επικράτηση των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo διόρθωσε στο -2,4% και τα 13,1 ευρώ, ενώ η μετοχή του Coca – Cola υποχώρησε κατά 1,8% και «έχασε» το όριο των 30 ευρώ. Κατά 2% μειώθηκαν, επίσης, οι μετοχές των ΔΕΗ – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησε να παράσχει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,3% και βρέθηκε μία ανάσα από το 1,3 ευρώ. Κέρδη πέριξ του 1,7% παρουσίασε και η μετοχή της Aegean, η οποία προσέγγισε το υψηλότερο σημείο της διετίας. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat διαμορφώθηκε στο +1,4% και τα 2,2 ευρώ, ενώ στο +1,7% και τα 6,9 ευρώ τερμάτισε η μετοχή της Profile. Αντίθετα, η μετοχή της Cenergy μειώθηκε κατά 2,4% και η μετοχή της Κρι – Κρι κατά 2,3%.   

Συνολικά, 31 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 75 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.    

moneyreview.gr           

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

Διαβάστε επίσης:     

Wall Street: Επιστροφή στο «κόκκινο» – Βουτιά 25% για τη μετοχή της Meta Platforms

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων

Aegean: Κοντά σε υψηλό 2 ετών η μετοχή – Επανέρχεται στα 6 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News