ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σταθερά στη ζώνη των 950 μονάδων

Στο -0,07% και τις 954 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Σταθερά στη ζώνη των 950 μονάδων

Σταθεροποιητικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρείται στη ζώνη των 950 μονάδων, απορροφώντας τις πρωινές πιέσεις και έχοντας το βλέμμα στο εξωτερικό, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να ανακοινώσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,07% και διαμορφώνεται στις 954,07 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (954,72μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 949,53 έως 954,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 18 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες περίπου 3,5 ώρες της ημέρας. 

Το ταμπλό στη Λεωφόρο Αθηνών, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι σχεδόν μοιρασμένο, καθώς οι επενδυτές επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, σε μια προσπάθεια να αφομοιώσουν τις 950 μονάδες.  

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύεται κατά 2% και ανακαταλαμβάνει το 1,3 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά 1,4%. 

Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά 2% και τα 13,2 ευρώ. Η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca-Cola, παράλληλα, σημειώνει μείωση κατά τουλάχιστον 1%, επιδρώντας αρνητικά στον Γ.Δ. 

Στάση αναμονής για τους επενδυτές 

Οι επενδυτές είναι σαφές ότι θέλουν να πάρουν μερικές ανάσες, μετά την πολύ καλή εκκίνηση στο 2022, η οποία έχει δώσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 7% -μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε όλη την Ευρώπη.  

Η σταθεροποιήσει στη ζώνη των 950 μονάδων αποτελεί ένα καλό σημάδια για την ελληνική αγορά, η οποία πλέον καλείται να βρει καύσιμα για να κάνει το παραπάνω βήμα και να πορευτεί προς τον μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων.  

Μέχρι τότε βέβαια, η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να ξεπεράσει τη νευρικότητα των διεθνών χρηματιστηρίων, τα οποία βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αύξησης των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήδη ετοιμάζεται για τη δεύτερη διαδοχική άνοδο, ενώ η Federal Reserve έχει θέσει αυτό το ορόσημο για τον Μάρτιο.  

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει σήμερα, εκτιμάται ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας πρώτα να δράσει η Fed. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο στο 5,1%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.  

Μικρές διακυμάνσεις στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί την ευρύτερη τάση και κινείται σταθεροποιητικά στο +0,25%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 697,39 μονάδες, μία ανάσα από το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 1,2% και καθορίζεται στα 3,5 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, παράλληλα, ακολουθεί στο +0,5% και το 1,05 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται στο +0,15% και το 1,37 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος, διολισθαίνοντας κατά 0,7% και το 1,49 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,15% 1,37 ευρώ  
  • Eurobank +0,48% 1,05 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +1,22% 3,56 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,73% 1,499 ευρώ  

Ισοπαλία αγοραστών – πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo διορθώνει στο -2% και τα 13,2 ευρώ, ενώ η μετοχή του Coca – Cola υποχωρεί κατά 1% και τα 30 ευρώ. Κατά περίπου 1% μειώνονται οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – ΕΛΠΕ. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύεται κατά 2% και αυξάνεται στο 1,3 ευρώ. Κέρδη πέριξ του 1,5% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Aegean και ΕΥΔΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat διαμορφώνεται στο +2,7% και τα 2,23 ευρώ, ενώ στο +2,6% και τα 6,9 ευρώ διαπραγματεύεται η μετοχή της Profile. Aντίθετα, η μετοχή της Cenergy μειώνεται κατά 1%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,4 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.   

moneyreview.gr          

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς          

Διαβάστε επίσης:    

ΕΚΤ: Πιέσεις για αλλαγή στάσης – Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού» 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News