ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών στη ζώνη των 950 μονάδων

Στο -0,33% και τις 951 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών στη ζώνη των 950 μονάδων

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 950 μονάδων, έχοντας παράλληλα το βλέμμα και στο εξωτερικό, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να ανακοινώσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 951,54 μονάδες, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (954,72μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 950,95 έως 954,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη ώρα της ημέρας. 

Οι επενδυτές είναι σαφές ότι θέλουν να πάρουν μερικές ανάσες, μετά την πολύ καλή εκκίνηση στο 2022, η οποία έχει δώσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 7% -μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε όλη την Ευρώπη. 

Η σταθεροποιήσει στη ζώνη των 950 μονάδων αποτελεί ένα καλό σημάδια για την ελληνική αγορά, η οποία πλέον καλείται να βρει καύσιμα για να κάνει το παραπάνω βήμα και να πορευτεί προς τον μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων. 

Μέχρι τότε βέβαια, η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να ξεπεράσει τη νευρικότητα των διεθνών χρηματιστηρίων, τα οποία βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αύξησης των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήδη ετοιμάζεται για τη δεύτερη διαδοχική άνοδο, ενώ η Federal Reserve έχει θέσει αυτό το ορόσημο για τον Μάρτιο. 

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει σήμερα, εκτιμάται ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας πρώτα να δράσει η Fed. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο στο 5,1%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Μικρές απώλειες στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί την ευρύτερη τάση και υποχωρεί κατά 0,49%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 692,25 μονάδες. Το θετικό είναι πάντως, ότι παραμένει κοντά στο ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία μειώνεται κατά 0,9% και καθορίζεται μία ανάσα κάτω από το 1,5 ευρώ. Κατά 0,9% διολισθαίνει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,35 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο -0,7% και το 1,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο -0,03% και διαμορφώνεται οριακά άνω των 3,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,91% 1,3555 ευρώ 
  • Eurobank -0,67% 1,038 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,03% 3,516 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,93% 1,496 ευρώ 

Οριακά προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίσης, η μετοχή της Aegean διορθώνει στο -1,2% και τα 5,7 ευρώ, ενώ η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 1,1% και τα 14,1 ευρώ. Απώλειες κοντά στο 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Lamda, Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύεται κατά 3% και αυξάνεται στο 1,31 ευρώ. Μικρά κέρδη έως 0,5% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΟΤΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

moneyreview.gr         

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς         

Διαβάστε επίσης:   

ΕΚΤ: Πιέσεις για αλλαγή στάσης – Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News