Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 19:18
ΑΓΟΡΕΣ

Έσκασε η φούσκα των SPAC τον Ιανουάριο

Έσκασε η φούσκα των SPAC τον Ιανουάριο

Ποδαρικό με απώλειες έκανε το 2022 η αγορά SPAC, η οποία είχε πάρει μεγάλη ώθηση πέρυσι. Αφενός πολλά μεγάλα deal ακυρώνονται ή μένουν ανεκπλήρωτα, αφετέρου επικρατεί αστάθεια στον επενδυτικό κόσμο ενόψει της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες οι οποίες εισήχθησαν πέρυσι μέσω συγχωνεύσεων με εταιρείες ειδικού σκοπού ανήκαν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που «δεινοπάθησαν» στην Wall Street τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται βέβαια πως ενόψει της αύξησης του επιτοκίου δανεισμού τα χρηματηστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση ολόκληρο το μήνα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικά sell off ιδίως στον τεχνολογικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη του CNBC που παρακολουθεί τις μετοχές των εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο μέσω συγχωνεύσεων με SPAC, σημειώθηκαν απώλειες της τάξης του 23% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για υποχώρηση ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με του Nasdaq (9%), ο οποίος σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020.

Τι είναι οι εταιρείες SPACs

Μία SPAC, στην ουσία, είναι μία εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία λειτουργεί ως εταιρεία – κέλυφος, με αποκλειστικό στόχο την άντληση χρημάτων μέσω της IPO. Στη συνέχεια, προχωρά στην εξαγορά κάποιας ιδιωτικής επιχείρησης, η οποία θέλει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Για παράδειγμα, η Diamond Eagle Acquisition Corp ιδρύθηκε το 2019 και εισήχθη στη Wall Street τον Δεκέμβριο του 2019. Ακολούθως προχώρησε στη συγχώνευση με την εταιρεία DraftKings, η οποία κατέστη δημόσια μόλις ολοκληρώθηκε το deal με την Diamond Eagle.

Όπως καθίσταται σαφές, μία εταιρεία SPAC δεν έχει ουδεμία εμπορική δραστηριότητα, δεν παράγει και δεν πουλάει. Στην πραγματικότητα, το μόνο περιουσιακό της στοιχείο είναι τα χρήματα που αντλεί από τους επενδυτές μέσω της IPO.

Κατά κύριο λόγο, μία SPAC συγκροτείται από μία ομάδα θεσμικών επενδυτών, επαγγελματιών της Wall Street ή άλλων διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς από hedge funds.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μπράνσον: Στα «σκαριά» η πρώτη του SPAC στην Ευρώπη

Ε.Ε.: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα των SPACs 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News