ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πώς «έπιασε» και πάλι τις 950 μονάδες – Αντισώματα στη διόρθωση

Στο +0,72% και τις 954,72 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Πώς «έπιασε» και πάλι τις 950 μονάδες – Αντισώματα στη διόρθωση

Πάνω από το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των Eurobank, Coca – Cola, Jumbo και Lamda Development να παρέχουν σημαντικά στηρίγματα, απορροφώντας την όποια τάση για κατοχύρωση των κεκτημένων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αύξηση κατά 0,72% και ενισχύθηκε στις 954,72 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (947,88 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε έξι μονάδες (από 949,57 έως 955,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 63 εκατομμύρια ευρώ. 

Η ελληνική αγορά συνέχισε να βρίσκει νέους «πρωταγωνιστές», με τις μετοχές των Eurobank και Lamda Development να ενισχύονται κατά τουλάχιστον 3% και να «τραβούν» ανοδικά και την υπόλοιπη αγορά.  

Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στις μετοχές των Ελλάκτωρ – Jumbo, οι οποίες προσέγγισαν το +3%, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola αυξήθηκε κατά 1,8% και ανακατέλαβε τα 30 ευρώ. Στο +2,2% τερμάτισε και η μετοχή της ΔΕΗ.  

Πάντως, δεν έλειψαν και οι εντολές πώλησης, με την αγοραστική κόπωση των τελευταίων ημερών να μεταφράζεται σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό. Ενδεικτικά, οι μετοχές των Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Εθνικής Τράπεζας υποχώρησαν κατά 1%.  

Διατηρείται το του momentum  

Η Λεωφόρος Αθηνών διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά για 3η διαδοχική συνεδρίαση και προσέγγισε εκ νέου τα υψηλά έτους (960 μονάδες), καταφέρνοντας να βρει νέους «πρωταγωνιστές» στο χρηματιστηριακό ταμπλό.   

Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλε και το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,6% και τις 477 μονάδες, δείχνοντας να «συνέρχεται» σταδιακά από την πρόσφατη διόρθωση.   

Από την άλλη πλευρά, η κόπωση από το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 2022 αρχίζει και γίνεται εμφανής, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να σηκώνουν χειρόφρενο και να προχωρούν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις, κατοχυρώνοντας τις θέσεις τους.   

Την ίδια ώρα, οι κίνδυνοι στο εξωτερικό περιβάλλον παραμένουν επί τάπητος: Υψηλός πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση.  

Όλα αυτά, μάλιστα, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ακόμη έναν γύρω διόρθωσης τις ξένες αγορές, παρασέρνοντας ενδεχομένως και τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών.  

Κέρδη 1% στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε αισθητά ανοδικά, καθώς κατέγραψε αύξηση κατά 1% και καθορίστηκε στις 695,67 μονάδες, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει την απόσταση από το τεχνικό σημείο των 700 μονάδων.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία εκτινάχθηκε κατά 3,2% και τερμάτισε μία ανάσα από το 1,05 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,9% και οπισθοχώρησε στα 3,5 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε κέρδη κατά 0,7% και αυξήθηκε στο 1,36 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο +0,07% και τερμάτισε στο 1,51 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,70% 1,368 ευρώ   
  • Eurobank +3,21% 1,045 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,93% 3,517 ευρώ   
  • Πειραιώς +0,07% 1,51 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Lamda Development προσέφερε σημαντικά στηρίγματα, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,6%. Κατά 3% αυξήθηκαν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – Jumbo, ενώ η μετοχή της Coca – Cola έκλεισε στο +1,8%. Η μετοχή της ΔΕΗ, τέλος, τερμάτισε στο +2,2%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Σαράντης υποχώρησε κατά 1,1% και τα 8,7 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1,4% παρουσίασε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία μειώθηκε στα 13,3 ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ακολούθησε στο -1% και τα 7,6 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κέρδη κοντά στο 5% παρουσίασε η μετοχή της Intrakat, μετά την ανάληψη νέου οδικού έργου στη Μεσσηνία. Πέριξ του 1,5% καθορίστηκε, επίσης, η αύξηση για τις μετοχές των Fourlis, Παπουτσάνη και Πλαίσιο. 

Συνολικά, 73 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 41 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

 

moneyreview.gr        

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

Διαβάστε επίσης:       

Mytilineos: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα   

S&P: Οι μεταρρυθμίσεις ανοίγουν τον δρόμο για την αναβάθμιση της Ελλάδας 

Χρηματιστηριακές: «Πρωτιά» της Πειραιώς στην αφετηρία του 2022 

Eurobank: Μία ανάσα από το υψηλό 5ετίας η μετοχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News