Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Προσεγγίζουν εκ νέου το υψηλό επτά ετών οι τιμές 

Πετρέλαιο: Προσεγγίζουν εκ νέου το υψηλό επτά ετών οι τιμές 

Το υψηλό επτά ετών προσεγγίζουν εκ νέου σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες αναφορικά με το ισοζύγιο της προσφοράς και της ζήτησης το 2022, από τη στιγμή που οι ενδείξεις σκιαγραφούν ελλείψεις προμηθειών στην αγορά, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή. 

Περί τις 11:30 π.μ., η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο περί του 0,50% ήτοι 0,46 σεντς, στα 89,60 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχύεται κατά 0,56% ή 0,49 σεντς, στα 88,70 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα πλησίον του υψηλού επτά ετών που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι ανησυχίες για την προσφορά και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, έχουν προσφέρει στήριξη στις τιμές του ορυκτού καυσίμου, οι οποίες από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς καταγράφουν κέρδη περί του 15%. 

«Η συρρίκνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ προσφέρει στήριξη στις τιμές, αν και η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης περιόρισε εν μέρει το ανοδικό κλίμα», αναφέρει ο Σατόρου Γιοσίντα, αναλυτής για τα εμπορεύματα στη Rakuten Securities.

«Ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική του, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχισθούν οι ελλείψεις στην προσφορά και η ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου», συμπληρώνει.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 1,5 εκατ. βαρελιών.

Ωστόσο τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατ. βαρέλια, αισθητά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κατασκευή 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι του, η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+, πιθανότατα θα επιμείνουν στην υπάρχουσα πολιτική για ήπια αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, όπως δήλωσαν πέντε πηγές, παρόλο που αναμένει ότι η ζήτηση θα φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος και οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά επτά ετών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News