Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι ανησυχίες για «επιθετική» στροφή της ΕΚΤ «ανέβασαν» τις αποδόσεις

Ομόλογα: Οι ανησυχίες για «επιθετική» στροφή της ΕΚΤ «ανέβασαν» τις αποδόσεις

Έντονη νευρικότητα παρουσίασε σήμερα η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι αποδόσεις γύρισαν ξανά σε άνοδο μετά την αρχική αποκλιμάκωση, εν μέσω ανησυχιών ότι η ΕΚΤ θα κάνει πιο επιθετική στροφή στη νομισματική πολιτική της. 

Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στα νέα ύψη στα οποία εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα δώσει το σήμα για μία πιο γρήγορη του αναμενομένου σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Γαλλία τον Ιανουάριο, παρότι ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου, δείχνουν ότι οι ανοδικές πιέσεις συνεχίζονται. 

Το ανοδικό γύρισμα ξεκίνησε από την αμερικανική αγορά, όπου η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 1,801%, παρασύροντας σε άνοδο και τις αποδόσεις του ευρώ. Στη Γερμανία, η απόδοση της 10ετίας ενισχύθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,038%, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή και το 0,041%, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019. Στην αρχή της συνεδρίασης, είχε υποχωρήσει 1,5 μονάδες βάσης, στο -0,005%, επιστρέφοντας ξανά σε αρνητικό έδάφος χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από το μηδέν.

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση της ιταλικής 10ετίας ενισχύθηκε 4,5 μονάδες βάσης, στο 1,412% με το spread στις 137 μονάδες βάσης. Αρχικά, είχε περιοριστεί στο 1,36%. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια υψηλά επίπεδα με traders να χαρακτηρίζουν ουδέτερη τη συνεδρίαση με πολύ μικρό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που περιορίστηκε στα 53 εκατ.ευρώ. Η απόδοση της παλαιάς 10ετίας κινήθηκε στο 1,74%, ενώ στη νέα 10ετία στο 1,89% με το spread στις 187 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού έφθασε το 0,80%. 

Αυτό που αναμένουν να διαπιστώσουν οι επενδυτές είναι εάν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παραμείνει σταθερή στη λεκτική της επαναλαμβάνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός και θα αποκλείσει επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Η Λαγκάρντ θα δυσκολευθεί να απομακρύνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς ο πληθωρισμός των τιμών ενέργειας αρχίζει να μετακυλίεται στο καλάθι του καταναλωτή», αναφέρει ο Αντρέας Μπιλμάιερ, οικονομολόγος της Franklin Templeton. 

Οι αγορές χρήματος δίδουν μία πιθανότητα 75% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Οκτώβριο και μία πιθανότητα 100% για αντίστοιχη αύξηση το Δεκέμβριο.

To κρατικό χρέος με αρνητική απόδοση

Υπό την ανησυχία της κλιμάκωσης του πληθωρισμού και των επιτοκιακών αυξήσεων, το κρατικό χρέος με αρνητική απόδοση συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019,  σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb, φθάνοντας στα 4,38 τρισ.ευρώ από τα 5,1 τρισ. στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Αυτό σημαίνει ότι το κρατικό χρέος με αρνητική απόδοση εκπροσωπεί τώρα το 48% του συνόλου της αγοράς κρατικών ομολόγων του ευρώ αξίας 9 τρισ.ευρώ που συναλλάσσονται στην πλατφόρμα της Tradeweb, έναντι 56% ένα μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για την χαμηλότερη αναλογία από τον Απρίλιο του 2019.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News