ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διατηρείται το θετικό κλίμα – Συνεχίζεται η ανοδική ορμή των τραπεζών

Στο +0,6% και τις 942 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Διατηρείται το θετικό κλίμα – Συνεχίζεται η ανοδική ορμή των τραπεζών

Θετικά συνεχίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει άνω των 940 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από τη διατήρηση του καλού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 942,40 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (936,77 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 940,39 έως 946,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 14 εκατομμύρια ευρώ. 

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει θετικό, δίνοντας συνέχεια στο +5% του Ιανουαρίου, το οποίο έχει επαναφέρει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στη ζώνη των 940 – 950 μονάδων, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας. 

Μάλιστα, η παραπάνω επίδοση θεωρείται από τις καλύτερες στην Ευρώπη, δεδομένης της διορθωτικής τάσης που παρατηρήθηκε στις διεθνείς αγορές, με αφορμή την πρόθεση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σήμερα και στις εξω-χρηματιστηριακές εξελίξεις, μετά τις πληροφορίες περί επικείμενης εξαγοράς της ελληνικής Accusonus από τον αμερικανικό κολοσσό της Meta Platforms.  

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του Facebook στην Ελλάδα (επένδυση 70 έως 100 εκατ. ευρώ) και έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για το deal μεταξύ Viva Wallets – JP Morgan, δείγμα της ελκυστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Υψηλές πτήσεις για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να σέρνει τον «χορό» της ανόδου, αποτελώντας το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη. Αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται κατά 1,35% και να καθορίζεται στις 686,60 μονάδες, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται εκ νέου στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ξεχωρίζει στο +2,7% και το 1,36 ευρώ. Κατά 1,2% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,5 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 1% και ανακαταλαμβάνει το τεχνικό σημείο του 1,5 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο +0,6% και το 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +2,67% 1,3655 ευρώ 
  • Eurobank +0,60% 1,008 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,26% 3,534 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,01% 1,505 ευρώ 

Θετικά πρόσημα στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της Motor Oil, η οποία ενισχύεται κατά 1,5% και βρίσκεται στα 14,4 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξάνεται κατά 1,4% και τα 9,3 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Quest Συμμετοχών διορθώνει αισθητά στο -4,6% και τα 18,5 ευρώ, λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Κατά περίπου 1% χάνει και η μετοχή της Σαράντης, η οποία επιστρέφει στα 8,7 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

moneyreview.gr   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

Διαβάστε επίσης:  

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ αντιστάθηκε στο sell off του Ιανουαρίου 

Το Facebook έρχεται Ελλάδα: Εξαγοράζει την Accusonus και ιδρύει την Meta Hellas 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News