Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 19:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κόντρα στο ανοδικό ρεύμα οι ιταλικές αποδόσεις

Ομόλογα: Κόντρα στο ανοδικό ρεύμα οι ιταλικές αποδόσεις

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ώθησαν ξανά σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με το κόστος της γερμανικής 10ετίας να επιστρέφει ξανά σε θετικό έδαφος.

Εξαίρεση οι ιταλικές αποδόσεις, οι οποίες παρότι παρασύρθηκαν προς στιγμή σε άνοδο, επέστρεψαν στην αρχική καθοδική πορεία τους, παρουσιάζοντας καλύτερη επίδοση συγκριτικά με τις υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο της επανεκλογής του Σέρτζιο Ματαρέλα στο αξίωμα του προέδρου της Ιταλίας. Η εξέλιξη αυτή αφήνει πλέον ανεπηρέαστο τον Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία της χώρας να ακολουθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, στη δικαιοσύνη και το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε η Ιταλία να μπορέσει να απορροφήσει πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά τα κοινοτικά κονδύλια.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ακολούθησε ενδοσυνεδριακά τη γενικότερη ανοδική τάση, κλιμακούμενη στο 1,37% με άνοδο δύο μονάδων βάσης, για να κλείσει όμως χαμηλότερα στο 1,34%. Αρχικά, είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιανουαρίου στο 1,294%.

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στις 133, με αναλυτές της Unicredit να το βλέπουν σύντομα στις 120, στα επίπεδα του περυσινού Νοεμβρίου. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για νέα μακροπρόθεσμη κοινοπρακτική έκδοση αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να επωφηθεί του θετικού κλίματος μετά την επανεκλογή Ματαρέλα.

Στις υπόλοιπες αγορές όμως, οι επενδυτές εστίασαν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα πιθανά σήματα που ενδεχομένως να στείλει η ΕΚΤ για το χρονοδιάγραμμα της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής της. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και ακόμη μία των 25 μονάδων βάσης έως το Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στη Γερμανία διαμορφώθηκαν ελαφρώς πιο πάνω από τις προβλέψεις αναλυτών, παρότι ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά στο 0,032%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, για να επιστρέψει στο μηδέν στο τέλος της συνεδρίασης. Η απόδοση του διετούς και πενταετούς ενισχύθηκε επίσης επτά μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2019 και το Δεκέμβριο του 2018.

Από την ευρωπεριφέρεια, μεγάλη ανοδική κίνηση έκαναν οι πορτογαλικές αποδόσεις στη 10ετία, της τάξης των έξι μονάδων βάσης, στο 0,68%, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Οι κεντρο-αριστεροί Σοσιαλιστές κέρδισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξασφαλίζοντας νέα εντολή για τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Από κοντά και οι ελληνικές αποδόσεις με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 46 εκατ.ευρώ. Η απόδοση στη παλαιά 10ετία διαμορφώθηκε στο 1,73%, ενώ στη νέα στο 1,88% με το spread στις 187 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, έφθασε έως το 0,77%.

Στη Βρετανία, η απόδοση του διετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό 10ετίας, στο 1,025%, ενώ στην πενταετία βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018.  

moneryeview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ανέκοψε περαιτέρω ταχύτητα ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News