Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 13:53
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με νέο ράλι «κοιτάει» υψηλότερα

Στο +1,48% και τις 938 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με νέο ράλι «κοιτάει» υψηλότερα

Με το τεχνικό σημείο των 940 μονάδων φλερτάρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται έντονα ανοδικά στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες και την Aegean.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 1,48% και διαμορφώνεται στις 938,04 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (924,42 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 933,08 έως 939,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 30 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες σχεδόν 3,5 ώρες.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας είναι ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 3%. Πέριξ του 2% κινούνται και τα κέρδη για τις μετοχές των Πειραιώς – Eurobank.

Το αγοραστικό κρεσέντο επεκτείνεται και στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου η μετοχή της Aegean εκτοξεύεται στο +4% και τα 5,5 ευρώ. Άνω του 2% καθορίζονται, επίσης, τα κέρδη για ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Θετικό το πρόσημο τον Ιανουάριο

Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, της πρώτης στροφής του 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης -κόντρα στις Κασσάνδρες- έχει υπερ-αποδώσει σε σχέση με τα κυριότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, εμφανίζνοντας σωρευτικά κέρδη άνω του 4%.

Αυτό το χαρακτηριστικό, οπωσδήποτε, «γεμίζει» αισιοδοξία στους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να εμπιστευτούν εκ νέου τα ελληνικά assets και να οδηγήσουν την αγορά προς τον μεγάλο μακροπρόθεσμο στόχο των 1.000 μονάδων. 

Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στη μόνιμη ανησυχία των αναλυτών για μια επικείμενη διόρθωση στις ξένες αγορές, η οποία -εφόσον συνελεστεί- είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα παρασύρει και το «ρηχό» Χρηματιστήριο Αθηνών.

Άλλωστε, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, αλλά και ο μόνιμος εκτροχιασμός του πληθωρισμού συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας, διατηρώντας στο «παιχνίδι» το σενάριο της βίαης διόρθωσης. 

Κέρδη 2,8% στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέραμε, αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή της ημέρας, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο κατά 2,82%. Αποτέλεσμα είναι να καθορίζεται στις 676,44 μονάδες, έχοντας συνολικά μηνιαία κέρδη της τάξης του 14%. 

Η μετοχή της Alpha Bank, συγκεκριμένα, ενισχύεται κατά 3,4% και καθορίζεται στο 1,31 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθάει στο +3,5% και να σκαρφαλώνει άνω του ψυχολογικού σημείου των 3,5 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank, παράλληλα, έπεται στο +2,5% και το τεχνικό όριο του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στο +1,9% και αυξάνεται στο 1,49 ευρώ, μία ανάσα από το 1,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +3,37% 1,318 ευρώ 
  • Eurobank +2,44% 1,00 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +3,53% 3,522 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,91% 1,496 ευρώ 

Κυριαρχία αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζικών κερδών, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 4% και αναρριχάται στα 5,5 ευρώ.

ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ διαπραγματεύονται με κέρδη άνω του 2%, ενώ οι μετοχές των Quest, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει στο +4% και τα 4,9 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Fourlis έπονται με +2%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 73 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69 δισ. ευρώ.  

moneyreview.gr 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης:

Lamda Development: Συμφωνία για ανάπτυξη κτιρίου μικτής χρήσης αξίας 200 εκατ. ευρώ

«Πέφτουν» οι υπογραφές με τον Δήμο Αθηναίων για τη Γραμμή 4

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News