Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Κόκκινο» στη μεταβλητότητα – Ανοδικό γύρισμα με κέρδη άνω του 1,7%

Wall Street: «Κόκκινο» στη μεταβλητότητα – Ανοδικό γύρισμα με κέρδη άνω του 1,7%

Σε ένα εντυπωσιακό σκαμπανέβασμα, οι αμερικανικές μετοχές γύρισαν σε θετικό έδαφος μετά την αρχική πτώση, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος για να κλείσουν με ισχυρή άνοδο, επιβεβαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για ένα μοτίβο roller-coaster. 

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,7% ή περισσότερο από 560 μονάδες, στην καλύτερη συνεδρίαση από τις 6 Δεκεμβρίου του 2021, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης έχανε 350 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 2,4% στην καλύτερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020, ενώ και ο Nasdaq τερμάτισε με ράλι 3,1%. 

Η μετοχή της Apple ενισχύθηκε περισσότερο από 7% στον απόηχο των ιδιαίτερα ισχυρών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της, στηρίζοντας τον κλάδο τεχνολογίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, παρά τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον αντίκτυπο της πανδημίας. Σε άνοδο άνω του 10% και η μετοχή της Visa , μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της. 

Στο ράλι συμμετείχαν και τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως Microsoft, ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet και ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Chevron υποχώρησε περίπου 3%, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Wall Street. Σε πτώση 5% και η μετοχή της Caterpillar, παρότι ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προβλέψεων. 

Οι διακυμάνσεις και των τριών χρηματιστηριακών δεικτών αυτή την εβδομάδα ήταν εξωφρενικές. Ο Dow Jones παρουσίασε ενδοσυνεδριακά πτώση άνω των 1.000 μονάδων για να κλείσει τελικά με άνοδο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του. Επίσης, ο S&P 500 παρουσίασε ενδοσυνεδριακή διακύμανση της τάξης τουλάχιστον του 2,25% κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη Bespoke Investment Group. 

«Αυτές οι τεράστιες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις είναι ενδεικτικές των προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά», σημειώνει ο Γιανγκ-Γιου Μα, στρατηγικός αναλυτής της BMO Wealth Management.

Ωστόσο, ακόμη και μετά τη σημερινή άνοδο και με μία ακόμη μέρα να απομένει έως την ολοκλήρωση του Ιανουαρίου, ο δείκτης S&P 500 οδεύει προς την χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Μάρτιο του 2020. Ηδη, ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 βρίσκεται σε bear market καθώς απέχει 21% από το ιστορικό υψηλό του. 

Επίσης, ο Dow Jones οδεύει προς τον χειρότερο μήνα του από το Μάρτιο του 2020 και στον χειρότερο Ιανουάριο από το 2009, ενώ ο Nasdaq προς την χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2008 και τον χειρότερο πρώτο μήνα έτους στην ιστορία του. 

Επίσης, ο δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην αγορά, ο Cboe Volatility, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020 στην αρχή της εβδομάδας και κινείται πάνω από το επίπεδο του 30. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News