Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 22:34
ΑΓΟΡΕΣ

Τα δύο πράγματα που πρέπει να κάνουν οι επενδυτές όταν η αγορά «τρελαίνεται»

Τα δύο πράγματα που πρέπει να κάνουν οι επενδυτές όταν η αγορά «τρελαίνεται»

Πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η σημερινή κατάσταση;

Για περισσότερο από ένα χρόνο φαινόταν ότι το χρηματιστήριο μπορούσε μόνο να ανεβαίνει, τροφοδοτούμενο από τον «πακτωλό» χρήματος που προσέφερε η αμερικανική κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, αυτή η ψευδαίσθηση καταρρίφθηκε.

Η αυξανόμενη βεβαιότητα ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια, πιθανότατα από τον Μάρτιο, τρόμαξε τους επενδυτές. Τη Δευτέρα, ο Dow Jones παρουσίασε μία διακύμανση της τάξης των 1.000 μονάδων μέσα σε μια μόλις μέρα – δύο φορές. Βυθίστηκε περισσότερο από 3%, για να ανακάμψει στη συνέχεια και να κλείσει με άνοδο. Οι μετοχές παρουσίασαν έντονες αυξομειώσεις και την υπόλοιπη εβδομάδα, με τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% μέχρι στιγμής το 2022 και το δείκτη Nasdaq 100 να υποχωρεί περισσότερο από 14%.

Σε μια ομιλία του το 1963, ο μεγάλος αναλυτής Βένιαμιν Γκράχαμ είπε: «Στα σχεδόν 50 χρόνια εμπειρίας μου στη Wall Street, ανακάλυψα ότι γνωρίζω όλο και λιγότερα για το τι πρόκειται να κάνει το χρηματιστήριο, ξέρω όμως περισσότερα για το τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές».

Πρέπει λοιπόν να κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον, βάλουν τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς σε μακροπρόθεσμη προοπτική. Δεύτερον, να συνειδητοποιήσουν ότι το είδος του επενδυτή που είναι έχει μεγαλύτερη σημασία από τις ίδιες τις επενδύσεις.

Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στον τρόπο με τον οποίο οι μετοχές ανεβαίνουν και πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες. Ασυνήθιστο, αντίθετα, είναι η ηρεμία του περασμένου έτους, οπότε οι μετοχές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 28%, αλλά οι αυξομειώσεις τους κυμάνθηκαν περίπου στα δύο τρίτα της συνήθους έντασής τους.

Δύο παράγοντες διατήρησαν την ομαλή άνοδο των μετοχών μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021: η κυβερνητική πολιτική και η επενδυτική αυτοματοποίηση.

Η στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα χαμηλά επιτόκια και οι δαπάνες ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων πλημμύρισαν τις αγορές με φθηνό χρήμα. Αυτό ανέβασε τις μετοχές. Και κάθε φορά που η πτώση γίνεται απότομη, οι οικονομικοί σύμβουλοι και τα συνταξιοδοτικά ταμεία στέλνουν αυτόματες εντολές αγοράς αγοράζοντας μηχανικά μετοχές όταν πέσουν κάτω από ένα επίπεδο που έχουν θέσει ως στόχο. Αυτό κράτησε επίσης τις μετοχές από την υπερβολική πτώση.

Όταν λοιπόν αγοράζετε ή πουλάτε μετοχές με βάση τη βραχυπρόθεσμη αναταραχή της αγοράς, το άτομο με το οποίο συναλλάσσεστε είναι ο μελλοντικός σας εαυτός. Θυμηθείτε: Σε κάθε συναλλαγή, πρέπει να υπάρχει ένας νικητής και ένας χαμένος. Ποιος λοιπόν έχει την καλύτερη συμφωνία;

Εάν έχετε μπροστά σας κάποιες δεκαετίες για να κάνετε επενδύσεις, τότε ο μελλοντικός σας εαυτός είναι πιθανό να ενοχληθεί από τις βιαστικές κινήσεις που κάνετε τώρα.

«Όταν μεταφέρετε χρήματα από τον παρόντα εαυτό σας στον μελλοντικό σας εαυτό, είναι ένας δρόμος μήκους πολλών εκατοντάδων μιλίων, γεμάτος λακκούβες, πάγο και ορεινά περάσματα», λέει ο επενδυτής και οικονομικός ιστορικός William Bernstein της Efficient Frontier Advisors. «Μπορείτε εύκολα να γλιστρήσετε από το δρόμο εκτός και αν οδηγείτε πολύ αργά και προσεκτικά».

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Διαβάστε επίσης:

Eπένδυση – «πύραυλος»: Εάν είχατε τοποθετήσει 10 δολάρια πριν από ένα χρόνο θα είχατε σήμερα 3 εκατ.δολάρια

Το 2020 έσκασε επιτέλους την φούσκα των meme stocks

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News