Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Από τα ψηλά στα χαμηλά – Με πτώση 1,4% ο Nasdaq

Wall Street: Από τα ψηλά στα χαμηλά – Με πτώση 1,4% ο Nasdaq

Έντονη μεταβλητότητα και αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμων παρουσίασαν οι μετοχές στη Wall Street, αποφεύγοντας στο «παρά πέντε» την περιοχή της διόρθωσης, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από ράλι, sell off και ανάκαμψη, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν την επιθετική λεκτική της Φέντεραλ Ριζέρβ, τα εταιρικά αποτελέσματα, τα θετικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.  

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, με οριακή πτώση 0,2%, αφού όμως κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη των 600 μονάδων στην αρχή της συνεδρίασης. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,53%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 1,4%. Και οι δύο δείκτες κινούνταν σε θετικό έδαφος στην αρχή της συνεδρίασης. 

Η καθοδική τάση καθοδηγήθηκε από τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον Russell 2000 να υποχωρεί τώρα περισσότερο από 20% από το ιστορικό υψηλό της 8ης Νοεμβρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει και επίσημα ότι ο δείκτης βρίσκεται σε bear market. «Πρόκειται για μία αγορά σχιζοφρενική», αναφέρει ο Τιμ Γκρίσκεϊ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Ingalls & Snyder. 

Οι μετοχές κινούνται σε ένα πλαίσιο έντονης μεταβλητότητας τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, o Dow υποχωρεί 0,3%, ενώ ο S&P 500 1,6% και ο Nasdaq 3%. 

Επίσης και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν σταθερά σε αρνητικό έδαφος αυτό το μήνα, με το Nasdaq να καταγράφει απώλειες άνω του 17% από τα υψηλά του. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει «αρκετά περιθώρια» για να αυξήσει τα επιτόκια. «Η χθεσινή απόφαση της Fed και οι δηλώσεις Πάουελ είχαν και θετικό και αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές μετοχών, αν και στο τέλος ενίσχυσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε: Η Fed είναι αποφασισμένη για επιτοκιακές αυξήσεις και ότι αυτό θα συνεχίσει να προκαλεί νευρικότητα στις αγορές», σημειώνει ο Τομ Εσέι, ιδρυτής της Sevens Report. 

Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ προσέφεραν ωστόσο στήριγμα στην αγορά. Το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 6,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 5,5%. «Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ αποτελούν μία θετική έκπληξη», σημειώνει ο Μάικ Ρέινολντς, αντιπρόεδρος στο τμήμα επενδυτικής στρατηγικής της Glenmede. 

Aπό πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, η Intel και η Tesla ανακοίνωσαν ισχυρά στοιχεία τέταρτου τριμήνου. Ωστόσο, οι μετοχές τους υποχώρησαν 7% και 11,6% αντίστοιχα. 

Η μετοχή της Netflix ενισχύθηκε 7,5% μετά την είδηση ότι ο επενδυτής Μπιλ Άκμαν της Pershing αγόρασε 3,1 εκατ. μετοχές στην υπηρεσία streaming. 

 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News