Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η Fed και η εκλογή προέδρου στην Ιταλία έφεραν άνοδο στις αποδόσεις

Ομόλογα: Η Fed και η εκλογή προέδρου στην Ιταλία έφεραν άνοδο στις αποδόσεις

Με άνοδο αντέδρασε η αγορά κρατικών ομολογων στην πιο επιθετική στάση της Fed μετά την χθεσινή της συνεδρίαση αλλά και στην έντονη αβεβαιότητα ως προς την έκβαση των προεδρικών εκλογών στην Ιταλία.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ έδωσε το σήμα για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ το Μάρτιο και επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων με τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ να αναφέρει ότι θα υπάρξει μία παρατεταμένη και σταθερή «μάχη» κατά του πληθωρισμού. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων και το πόσο γρήγορα θα συρικνωθεί ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο «επιθετικός» τόνος Πάουελ ώθησε σε άνοδο το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μία πιθανότητα ακόμη και πέντε επιτοκιακών αυξήσεων φέτος συγκριτικά με τέσσερις που προέβλεπαν πριν από την Fed. Η προοπτική αυτή αντικατοπτρίζεται και στις αγορές αγορές χρήματος της Ευρωζώνης, οι οποίες προεξοφλούν δύο επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 10 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους.

Οι αποδόσεις του ευρώ ακολούθησαν τις αμερικανικές με αυτές των γερμανικών 10ετων να αυξάνονται αρχικά τέσσερις μονάδες στο -0,03%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων για να κλείσει ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερα στο -0058%. Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 εκτινάχθηκαν και το κόστος ασφάλισης του χρέους υψηλής απόδοσης.

Στην ευρωπεριφέρεια, η προσοχή είναι επικεντρωμένη στις προεδρικές εκλογές της Ιταλίας, όπου μέχρι στιγμής οι βουλευτές δεν κατάφεραν να εκλέξουν νέο επικεφαλής κράτους για τρίτη ημέρα, χωρίς να υπάρχει συναίνεση σε κάποιον υποψήφιο. Η αβεβαιότητα γύρω από το νέο πρόσωπο του προέδρου με κίνδυνο πρόωρων εκλογών έχει πυροδοτήσει έντονη μεταβλητότητα στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να εκτινάσσεται αρχικά στο 1,463%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Στο τέλος όμως της συνεδρίασης, άλλαξε κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μειωθεί στο 1,36%, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν ξανά ιταλικό χρέος. Στο ίδιο μοτίβο και το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετων που διαμορφώθηκε αρχικά στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2020, στις 150 μονάδες βάσης για να επιστρέψει στο τέλος της συνεδρίσης στις 140.

Στην ελληνική αγορά, δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή: η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 1,67% με το spread στις 192 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 0,73%.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News