Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αντοχές στην πολιτική αντιπαράθεση της «Ελπίδας» – Κέρδη 0,17%

Χρηματιστήριο: Αντοχές στην πολιτική αντιπαράθεση της «Ελπίδας» – Κέρδη 0,17%

Με την πολιτική αντιπαράθεση να επανέρχεται στο προσκήνιο όπως ήταν αναμενόμενο μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία «Ελπίς», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε τις αντιστάσεις για να ολοκληρώσει τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κατά 0,17% στις 934,58 μονάδες, σε μια συνεδρίαση η οποία δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού στο αρχικό της στάδιο κινούταν πτωτικά. Το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 924,33 μονάδες, με το υψηλό στις 935,54 μονάδες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 66,28 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 24,9 εκατ. τεμάχια.

Στη διάρκεια της ημέρας, κι ενώ οι τόνοι είχαν ανέβει στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα, το Χρηματιστήριο υποχωρούσε έως και 0,66%. Ωστόσο μετά τις 15:00 επέστρεψαν οι αγοραστές στη Λεωφόρο Αθηνών κι έτσι ο Γενικός Δείκτης έκανε μεταβολή και πέρασε σε θετικό έδαφος, οριακά στην αρχή, μια τάση που διατηρήθηκε έως το σημερινό κλείσιμο.

Σε επίπεδο μετοχών, ενώ αυτές του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κινούνταν πτωτικά, στη συνέχεια οι περισσότερες πέρασαν στην αντίπερα όχθη.

Τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσίασε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε ξεχωρίσει από το αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης. Αντιθέτως οι μετοχές των υπολοίπων τραπεζών, δέχθηκαν πιέσεις αρχικά για να κλείσουν με θετικό πρόσημο τη σημερινή συνεδρίαση και ήπια κέρδη.

Αναλυτικότερα η εικόνα των τραπεζικών μετοχών:

Alpha Bank 0% 1,29 ευρώ  

Eurobank +0,37% 0,982 ευρώ  

Εθνική Τράπεζα +2,39% 3,379 ευρώ  

Πειραιώς +0,75% 1,48 ευρώ

Από τις υπόλοιπες μετοχές του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν της MIG και της ΔΕΗ με κέρδη 1,82% και 1,10% αντίστοιχα, ενώ Aegean, ΟΤΕ, Mytilinaios (μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων ρεκόρ για το 2021), και Ελληνικά Χρηματιστήρια, κινήθηκαν μεταξύ του εύρους 0,93% και 0,51%.

Οι χαμένοι της σημερινής συνεδρίασης από τον προαναφερόμενο δείκτη, οι μετοχές των Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, με απώλειες 1,35%, 1,31%, 1,26% και 1,09% αντίστοιχα.

Πιο ήπιες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Motor Oil.

Μεγάλη συμβολή στην αλλαγή του σημερινού κλίματος, είχαν τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, μια πορεία που συντέλεσε ούτως ώστε το αμερικανικό ΑΕΠ να καταγράψει για το σύνολο της περυσινής χρονιάς την καλύτερή του επίδοση από το 1984.

Η σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ, όπως και για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα μετά από τέσσερις εβδομάδες, υποσκέλισαν τον προβληματισμό μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με την οποία σηματοδότησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σήμερα εξάλλου, ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dixon με αφορμή της εξαγοράς της Viva Wallet από την αμερικανική τράπεζα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο CEO της JP Morgan, μίλησε για το ταλέντο που έχει η Ελλάδα στον τομέα της μηχανικής, λέγοντας ότι η χώρα μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο κόμβο τεχνολογίας για την τράπεζά του. 

Μάλιστα, η JP Morgan, σχεδιάζει να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στην Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα. 

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο», είπε ο επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού.

moneyreview.gr

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Χρονιά ρεκόρ το 2021 σε όλα τα οικονομικά μεγέθη

Jamie Dimon: Η JP Morgan επεκτείνεται στην Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

ΗΠΑ: Το 2021 η καλύτερη χρονιά της οικονομίας από το 1984

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News