Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 16:59
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ηχηρή αντίδραση μετά τις υψηλές πτήσεις της αμερικανικής οικονομίας

Wall Street: Ηχηρή αντίδραση μετά τις υψηλές πτήσεις της αμερικανικής οικονομίας

Με έντονη ανοδική κίνηση αντιδράει η Wall Street, μία ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε κι επίσημα το τέλος της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής, την οποία αναγκάσθηκε να υιοθετήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,65%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,66%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq παρουσιάζει κέρδη περί του 1,50%.

Μπορεί η Fed χθες να προβλημάτισε με την επί της ουσίας επιβεβαίωση ότι θα αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο και στον ίδιο μήνα θα τερματίσει και τις αγορές ομολόγων, ωστόσο ήρθαν οι δημοσιεύσεις των σημερινών μακροοικονομικών στοιχείων, για να φέρουν στο αμερικανικό χρηματιστήριο άνεμο αισιοδοξίας.

Πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2021, η οποία ήταν αισθητά καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ έτρεξε με ρυθμό 6,9% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, διάστημα σημειωτέον κατά το οποίο η μετάλληξη Όμικρον έκανε την εμφάνισή της στις αρχές Δεκεμβρίου, για να εξαπλωθεί στη συνέχεια με γεωμετρική πρόοδο. Η αύξηση αυτή της αμερικανικής οικονομίας ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από το 5,5% των εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters.

Με την επίδοση του δ΄ τριμήνου, το αμερικανικό ΑΕΠ ολοκληρώνει το 2021 αυξημένο κατά 5,7%, επίδοση που συνιστά την καλύτερη από το 1984.

Ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, έδειξε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 30.000 την εβδομάδα που  ολοκληρώθηκε στις 22 Ιανουαρίου, για να φθάσουν στις 260.000, έναντι 290.000 αιτήσεων μια εβδομάδα νωρίτερα και εκτιμήσεων των αναλυτών του Bloomberg για 265.000 αιτήσεις.

Είναι η πρώτη φορά για το 2022 που οι αιτήσεις κινούνται πτωτικά, μετά από μια χρονιά το 2021, κατά την οποία έκαναν τεράστια βήματα υποχώρησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Το 2021 η καλύτερη χρονιά της οικονομίας από το 1984

HΠΑ: Υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News