ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα 2% στο Χρηματιστήριο – Η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 9 μηνών

Στο +2,15% και τις 932 μονάδες ο Γ.Δ.

Άλμα 2% στο Χρηματιστήριο – Η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 9 μηνών

Τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων εννέα μηνών (από τον Απρίλιο του 2021) εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια των ξένων αγορών ανέκτησε ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων απωλειών και βρέθηκε άνω της ζώνης των 930 μονάδων.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 2,15% και εκτινάχθηκε στις 932,96 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (913,36 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες (από 920,23 έως 933,34 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 90 εκατομμύρια ευρώ.  

Οι τράπεζες ήταν οι μεγάλες πρωταγωνίστριες, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να εκτοξεύεται στο +6% και τα 3,3 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο +4% και το 1,29 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς δε, τερμάτισε στο +4,5%. 

Το αγοραστικό κύμα επεκτάθηκε όπως ήταν εύλογο, και στα μη τραπεζικά blue chips, όπου η μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε κοντά στο +5,5%. Κατά περίπου 3% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – Aegean. 

Με σύμμαχο το εξωτερικό 

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το τριήμερο πτωτικό σερί και την απώλεια των υψηλών 7ετίας (950 μονάδες), κατάφερε να αντιδράσει πειστικά και να ανακαταλάβει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. 

Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια είχε τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται κατά 2,2%. Κοντά στο 2,6% καθορίζονται, επίσης, τα κέρδη για τον γερμανικό DAX.   

Το αφήγημα, εξάλλου, της ελληνικής οικονομίας διατηρεί την ελκυστικότητά του, ένα χαρακτηριστικό που ασφαλώς βοηθάει το Χ.Α. να προβάλλει τις θετικές προοπτικές (πωλήσεις – κερδοφορία – μερισματικές αποδόσεις) για τα μεγέθη μιας σειράς εισηγμένων, όπως παρατηρεί και ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η νευρικότητα εν όψει της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (ενδεχομένως και απόψε οι ανακοινώσεις) επηρεάζει αναφανδόν τον Γενικό Δείκτη, δεδομένης της εξάρτησης από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Κάτι, το οποίο κατά γενική ομολόγια θα συνεχίσει να μας απασχολήσει και στις επόμενες συνεδριάσεις.  

Άλμα 3,5% για τις τράπεζες  

Η σημερινή άνοδος, όπως προαναφέρθηκε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ανέκαμψε δυναμικά στο +3,52% και τις 656 μονάδες, ανακτώντας εκ νέου το ψυχολογικό σημείο των 650 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσέγγισε το +6% και ανακατέλαβε το όριο των 3,3 ευρώ. Κατά 4% αυξήθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε στο 1,29 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο +4,5% και το 1,47 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολούθησε ηπιότερα στο +0,9% και καθορίστηκε στο 0,97 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +4,03% 1,29 ευρώ  
  • Eurobank +0,89% 0,9786 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +5,91% 3,3 ευρώ  
  • Πειραιώς +4,48% 1,469 ευρώ  

Κυριαρχία των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή του ΟΠΑΠ εκτινάχθηκε στο +5,4% και τα 13,1 ευρώ, με τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Aegean να κλείνουν πέριξ του +3%.

Απο εκεί και πέρα, οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διολίσθησε κοντά στο -3% εν μέσω των αναταράξεων στην Αττική Οδό.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε στο +4,3% και τα 4,6 ευρώ, με τη μετοχή της Fourlis να έπεται στο +3,6%, τη μετοχή της Παπουτσάνη στο +3% και τη μετοχή της Cenergy στο 3,2%. 

Συνολικά, 88 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 21 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

moneyreview.gr   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                                

Διαβάστε επίσης:   

Η Jefferies σύμβουλος στην εξαγορά της VivaWallet από τη JP Morgan 

Coca – Cola Hellenic: Μπαίνει σε νέα αγορά 100 εκατ. πελατών 

JP Morgan: Οι θεσμικοί του «real money» θα μπουν στα ελληνικά ομόλογα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News