ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δυναμική αντίδραση με τις τράπεζες σε θέση οδηγού

Στο +1,3% και τις 925 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Δυναμική αντίδραση με τις τράπεζες σε θέση οδηγού

Δυναμική αντίδραση βγάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια των ξένων αγορών προσπαθεί να ανακτήσει ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών και να βρεθεί άνω των 920 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 1,29% και διαμορφώνεται στις 925,16 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (913,36 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 920,23 έως 925,42 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 10 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το τριήμερο πτωτικό σερί και την απώλεια των υψηλών 7ετίας (950 μονάδες), φαίνεται ότι προσπαθεί να αντιδράσει και να ανακαταλάβει το χαμένο έδαφος. 

Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια έχει τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται κατά 1,5%. Κοντά στο 2% καθορίζονται τα κέρδη, επίσης, για τον γερμανικό DAX.  

Το αφήγημα, εξάλλου, της ελληνικής οικονομίας διατηρεί την ελκυστικότητά του, ένα χαρακτηριστικό που ασφαλώς βοηθάει το Χ.Α. να προβάλει τις θετικές προοπτικές (πωλήσεις-κερδοφορία-μερισματικές αποδόσεις) για τα μεγέθη μιας σειράς εισηγμένων, όπως παρατηρεί και ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η νευρικότητα εν όψει της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ επηρεάζει αναφανδόν τον Γενικό Δείκτη, δεδομένης της εξάρτησης από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Κάτι, το οποίο αναμένεται να μας απασχολήσει και στις επόμενες συνεδριάσεις. 

Κέρδη κοντά στο 2% για τις τράπεζες 

Η σημερινή άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ανακάμπτει δυναμικά στο +1,8% και τις 645 μονάδες, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό σημείο των 650 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσεγγίζει το +3% και ανακτά τα 3,2 ευρώ. Κατά 2,3% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται στο 1,27 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +2% και το 1,43 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθά στο +0,85% και καθορίζεται στο 0,97 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +2,34% 1,269 ευρώ 
  • Eurobank +0,85% 0,9782 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +2,86% 3,205 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,06% 1,435 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών πωλητών το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται κατά 2,2% και τα 13,5 ευρώ.  

Κατά 2,2% ενισχύεται και η μετοχή της Viohalco, η οποία διαπραγματεύεται στα 4,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Aegean έπεται στο +1,9%. Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, παράλληλα, βρίσκεται κοντά το +3% και το 1,95 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτήν την ώρα (11.00), 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, πέντε μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                               

Διαβάστε επίσης:  

Η Jefferies σύμβουλος στην εξαγορά της VivaWallet από τη JP Morgan

Coca – Cola Hellenic: Μπαίνει σε νέα αγορά 100 εκατ. πελατών

JP Morgan: Οι θεσμικοί του «real money» θα μπουν στα ελληνικά ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News