Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Θα επιμείνει το πλεόνασμα προσφοράς και το 2021

Πετρέλαιο: Θα επιμείνει το πλεόνασμα προσφοράς και το 2021

Η περίσσεια προσφορά που έχει αφήσει στην αγορά πετρελαίου η πανδημία δεν θα απορροφηθεί εύκολα. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως τα τέλη του επόμενου έτους για να δούμε μία τέτοια εξέλιξη, αφού η ζήτηση αναρρώνει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν.

Στην Ευρώπη η δυναμική ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου είναι ήδη παρελθόν, καθώς τα νέα lockdown για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19 έχουν κατεβάσει απότομα την ταχύτητα της οικονομίας και κατά συνέπεια της ζήτησης ενέργειας. Υπό τις συνθήκες αυτές παγκοσμίως τα αποθέματα θα είναι αυξημένα κατά 625 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2021 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Πιέσεις στη ζήτηση έχουμε και σε άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Για το 2021 η ΙΕΑ έχει κατεβάσει τον πήχη της παγκόσμιας ζήτησςη κατά 110.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή μας. Ακόμη και έτσι θα είναι αυξημένη κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 96,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Μέσα στην επόμενη χρονία λοιπόν θα αρχίσουν σταδιακά τα τεράστια αποθέματα αργού να «ξεφουσκώνουν», καθώς το εμβόλιο θα είναι στη ζωή μας και- όπως ελπίζουμε- τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν χαλαρώσει. Την συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία για εξάλειψη της περίσσειας προσφοράς, έστω και με καθυστέρηση, σε περίπου 12 μήνες από τώρα, αντανακλούν και οι τιμές του μπρεντ που επέστρεψαν πάνω από τα 51 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News