Business & Finance Κυριακή 23/01/2022, 14:25
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ελεύθερη πτώση τα crypto – Άνω του 50% οι απώλειες το τελευταίο 3μηνο

Σε ελεύθερη πτώση τα crypto – Άνω του 50% οι απώλειες το τελευταίο 3μηνο

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στα υψηλού ρίσκου κρυπτονομίσματα, ενόσω οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια, ως απόρροια της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε το Σάββατο ανακόπηκαν οι αυξανόμενες πιέσεις στην αγορά των crypto, με την αξία του Bitcoin να υποχωρεί κατά 4% και την αξία του Ethereum κατά 7%. 

Αποτέλεσμα είναι το Bitcoin, Νο.1 κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, να διαπραγματεύεται στα 35.300 δολάρια, έχοντας παρουσιάσει σωρευτική πτώση άνω του 50% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου. 

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου, οι απώλειες άγγιξαν το 20% για το Bitcoin και το 30% για το Ethereum, Νο.2 κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση. 

Εξίσου υψηλές αποδείχθηκαν οι πιέσεις και για τα λιγότερο γνωστά κρυπτονομίσματα, όπως το Solana και το Avalanche, τα οποία διολίσθησαν κατά σχεδόν 38% μέσα στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. 

Στο 38% καθορίστηκε, επίσης, η πτώση για το Shiba Inu, ενώ το Dogecoin απώλεσε το 1/3 της αξίας του, σύμφωνα με την πλατφόρμα CoinMarketCap.  

Τι φταίει για όλα αυτά; Η πολιτική της Federal Reserve, η οποία υπό τον φόβο του υψηλού πληθωρισμού, σπεύδει να αυξήσει τα επιτόκια και να αποσύρει την άφθονη ρευστότητα από τις αγορές. 

Αποτέλεσμα είναι οι «εθισμένοι» εδώ και δύο χρόνια επενδυτές, να κλείνουν τις θέσεις τους σε υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις, όπως είναι τα crypto, και να στρέφονται σε ασφαλέστερες επιλογές.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αλλαγή των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο, με την κεντρική τράπεζα να προχωράει σε 3 ή 4 γύρους αυξήσεων μέσα στο 2022. 

Πέρνα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, στο αρνητικό κλίμα συμβάλει και η ολοένα μεγαλύτερη διάθεση των εποπτικών αρχών να ελέγξουν την αγορά. Μόλις την Παρασκευή, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την απαγόρευση του mining, δηλαδή της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπως και τη χρήση των crypto στις πληρωμές.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα δύο κρυπτονομίσματα που θα ξεχωρίσουν το 2022 – Ένας 29χρονος «γκουρού» αποκαλύπτει

Κρυπτονομίσματα: «Πέταξαν» σχεδόν 150 δισ. δολάρια σε 24 ώρες

Τα κρυπτονομίσματα «χάνουν» την 3η μεγαλύτερη χώρα – ορυχείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News