Business & Finance Σάββατο 22/01/2022, 19:07
ΑΓΟΡΕΣ

Τζέρεμι Γκράνθαμ: Η χρηματιστηριακή αγορά είναι μία «υπερφούσκα» έτοιμη να σκάσει

Τζέρεμι Γκράνθαμ: Η χρηματιστηριακή αγορά είναι μία «υπερφούσκα» έτοιμη να σκάσει

Οι μετοχές είχαν ένα πολύ αρνητικό ξεκίνημα έτους φέτος. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq βρίσκεται ήδη σε διόρθωση, με πτώση άνω του 10%. Και αν πρέπει να πιστέψουμε έναν από τους διαχειριστές αντισταθμικού ταμείου με μεγάλη επιρροή, αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή μιας πολύ επώδυνης περιόδου για τους επενδυτές.

Ο Τζέρεμι Γκράνθαμ, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Grantham, Mayo, & van Otterloo (GMO) ανέφερε ότι οι μετοχές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μέσον μιας «υπερφούσκας», που δεν θα τελειώσει καλά.

«Καλή τύχη! Θα την χρειαστούμε όλοι», δήλωσε ο Γκράνθαμ, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 65 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζει ότι οι αμερικανικές μετοχές είχαν βιώσει δύο τέτοιες «υπερφούσκες» στο παρελθόν: το 1929, μια πτώση της αγοράς που οδήγησε στη Μεγάλη Ύφεση και ξανά το 2000, όταν έσκασε η «φούσκα» του dot-com. Συμπλήρωσε επίσης ότι η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ ήταν μια «υπερφούσκα» το 2006 και ότι οι ιαπωνικές αγορές μετοχών και κατοικιών του 1989 ήταν και οι δύο «υπερφούσκες».

Το 2022 δεν ήταν καλό για τις μετοχές. Παρά ταύτα, η χρηματιστηριακή αγορά στη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν εξακολουθεί να είναι ενισχυμένη κατά 18%.

«Και οι πέντε από τις παραπάνω «υπερφούσκες» διόρθωσαν με πολύ μεγαλύτερο πόνο από τον μέσο όρο», ανέφερε ο Γκράνθαμ.

Πολλοί επενδυτές δεν θέλουν να πιστέψουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει καθυστερήσει να κάνει διόρθωση υποστηρίζει ο θρυλικός επενδυτής, ειδικά από τη στιγμή που η αγορά διολίσθησε σε bear market – έστω για λίγο – τον Μάρτιο του 2020 στην αρχή της πανδημίας.

Ο Γκράνθαμ πιστεύει ότι οι κινήσεις της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν – και στη συνέχεια να τα διατηρήσει εκεί για σχεδόν δύο χρόνια – είναι η κύρια αιτία για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Η Fed αναμένεται ευρέως να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

«Το να επιτρέπουμε φούσκες, πόσο μάλλον να τις βοηθάμε, αποτελεί απλά μία κακή οικονομική πολιτική», προσέθεσε ο Γκράνθαμ, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για «την τρομερή αύξηση της ανισότητας που συνοδεύει τις υψηλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNNMoney.com

 

 

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ γραφήματα που δείχνουν ότι οι φούσκες των αγορών «ξεφουσκώνουν»

Eurasia Group: Οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News