Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 21:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ρευστοποιήσεις κερδών σήμερα – Με άνοδο 1% στην εβδομάδα

Πετρέλαιο: Ρευστοποιήσεις κερδών σήμερα – Με άνοδο 1% στην εβδομάδα

Με πτώση κινήθηκαν οι τιμές πετρελαίου σήμερα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, υπό την πίεση της ξαφνικής αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, μετά την την εκτίναξη των τιμών σε υψηλά επταετίας. 

Στο πενθήμερο όμως τόσο το brent όσο και το αργό παρουσίασαν κέρδη για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, με κέρδη άνω του 1%. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, οι τιμές έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 10% εν μέσω ανησυχιών για περιορισμένη προσφορά. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 0,8% στα 87,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού σημείωσε πτώση 0,7% στα 84,90 δολάρια το βαρέλι. Στην αρχή της εβδομάδας, και οι δύο τιμές είχαν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. 

Αναλυτής της PVM αποδίδει την τελευταία πτώση στο συνδυασμό ρευστοποιήσεων κερδών εν όψει του Σαββατοκύριακου και απουσίας νέων καταλυτών. Επίσης, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση αποθεμάτων από το Νοέμβριο, με τα αποθέματα ειδικά της βενζίνης να εκτινάσσονται σε υψηλό 11 μηνών. Ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής της OANDA, ανέφερε ότι τα προθεσμιακά του πετρελαίου άρχισαν να κινούνται νευρικά αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων την Πέμπτη. Ο ίδιος σημειώνει ότι η πτώση ήρθε τη σωστή στιγμή, την ώρα που το αργό βρίσκει αντίσταση κοντά στα 90 δολάρια. «Όταν τα προθεσμιακά σπάσουν το φράγμα των 90 δολαρίων, τότε πολύ σύντομα θα δούμε τριψήφιο νούμερο», σημειώνει. 

Αλλοι πάλι αναλυτές αναφέρουν ότι οι σημερινές πιέσεις στις τιμές δεν θα διαρκέσουν πολύ καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι ανησυχίες ως προς την προσφορά εν μέσω αυξημένης ζήτησης. Ο ΟΠΕΚ+ δυσκολεύεται ακόμη και να αγγίξει το στόχο της μηνιαίας αύξησης των 400.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ στις ΗΠΑ οι ενεργειακοί όμιλοι μείωσαν την παραγωγή τους αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά σε διάρκεια 13 εβδομάδων. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη που εντείνουν τις ανησυχίες για πιθανή διακοπή της προσφοράς. 

Αναλυτές της UBS βλέπουν τη ζήτηση πετρελαίου να φθάνει φέτος σε επίπεδα ρεκόρ και το brent να κινείται προς το παρόν σε ένα εύρος μεταξύ 80 και 90 δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η Morgan Stanley αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για το brent στα 100 δολάρια το βαρέλι στο τρίτο τρίμηνο έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 90 δολάρια το βαρέλι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το πετρέλαιο των 100 δολαρίων: Είναι απλά θέμα χρόνου, πιστεύει η αγορά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News