Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 15:42
ΑΓΟΡΕΣ

ATHEX BONDS GREENet: Η νέα ενότητα το Χρηματιστηρίου Αθηνών

ATHEX BONDS GREENet: Η νέα ενότητα το Χρηματιστηρίου Αθηνών

Μια νέα ειδική πληροφοριακή ενότητα, την «ATHEX BONDS GREENet», διαθέτει πλέον η ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της ανάδειξης των βέλτιστων πρακτικών στην επικοινωνία εκδοτών και επενδυτών.

Στην ενότητα προβάλλονται ομόλογα, τα οποία διαπραγματεύονται στις αγορές του Χ.Α. (Κύρια Αγορά, ΕΝ.Α) και τα οποία είτε θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση Πράσινων, Κοινωνικών ή συνδυασμού Πράσινων και Κοινωνικών Έργων, είτε είναι συνδεδεμένα με ρήτρα αειφορίας. 

Το «ATHEX BONDS GREENet» δεν αποτελεί ξεχωριστή αγορά ή κατηγορία διαπραγμάτευσης Ομολόγων, αλλά μόνο τόπο συγκέντρωσης και προβολής πληροφοριών που περιγράφονται σε δημοσιευμένα έγγραφα του εκδότη.

Η ειδική ενότητα θα λειτουργεί υποστηρικτικά στις Αγορές Ομολόγων του Χ.Α., διαμορφώνοντας ένα συνεκτικό ψηφιακό χώρο επικοινωνίας όπου:

  • Οι εκδότες Ομολόγων που σχετίζονται με βιώσιμες επενδύσεις θα προβάλουν στην επενδυτική κοινότητα, τόσο τις ESG principles που διέπουν την έκδοσή τους όσο και την τήρηση των αρχών αυτών κατά τη διάρκεια ζωής των ομολόγων.
  • Οι επενδυτές θα βρίσκουν συγκεντρωμένες και κατά συνέπεια ευκολότερα συγκρίσιμες πληροφορίες,σχετιζόμενες με τις ESG δράσεις των εκδοτών που προέρχονται απευθείας από  τους τελευταίους και τα βήματα που ακολουθούνται από τους εκδότες με βάση τις προδιαγεγραμμένες αρχές κατά την έκδοση.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ήδη αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής προσπάθειας, για την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς στην ESG τάση, με επίκεντρο την στρατηγική χρηματοδότησης της βιώσιμης οικονομίας.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας Πληροφοριακής Ενότητας, προβάλλονται τα 4 ομόλογα των εκδοτών που έχουν χαρακτηριστεί ως βιώσιμα και διαπραγματεύονται στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου:

  • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ
  • ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.
  • ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ Α.Ε.Ε.Α.Π.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Οι κανόνες για την προβολή των Ομολόγων συνοψίζονται τα εξής:

  • Δημοσιοποίηση Ανακοίνωσης του εκδότη με τα βασικά χαρακτηριστικά του ομολόγου, καθώς και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα τα οποία άλλωστε αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο που συνοδεύει την κάθε έκδοση.
  • Εξωτερική διασφάλιση τόσο πριν όσο και μετά την έκδοση του ομολόγου.
  • Παροχή περιοδικής και έκτακτης ESG πληροφόρησης σύμφωνα με τα πρότυπα που προσδιορίστηκαν κατά την έκδοση και διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ομολόγου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News