Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 12:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια 

Με βαριές απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ενός γενικευμένου sell-off σε όλο τον κόσμο, καθώς η επικρατούσαν ατμόσφαιρα θέλει τους επενδυτές προβληματισμένους εκ νέου για το ενδεχόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,35%, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από τους κλάδους που ακολουθούν τους κύκλους της οικονομίας. 

Με παρόμοιο αρνητικό ποσοστό κινείται χαμηλότερα το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο Παρίσι καταγράφονται απώλειες περί του 1,10%, το Μιλάνο κινείται οριακά υπό του -1%, ενώ το Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,70%.

Ο κλάδος των πρώτων υλών είναι αυτός που δέχεται τους μεγαλύτερος κλυδωνισμούς σήμερα με πτώση της τάξεως του 2,63%, όσο σχεδόν αποδυναμώνεται και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο κλάδος που χθες «έκλεψε την παράσταση», των ταξιδίων και αναψυχής, χάνει σχεδόν 2,40%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι κλάδοι της ενέργειας και ο τεχνολογικός της τάξεως του 2,23% και 2,14% αντίστοιχα.

Για τον μεν ενεργειακό κλάδο, η σημερινή πτώση των τιμών του πετρελαίου σχεδόν 1,80% ασκεί πιέσεις σε ολόκληρο τον κλάδο, ενώ για τον τεχνολογικό η δυνητική αύξηση των επιτοκίων θεωρείται ότι θα περιορίσει τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες ευνοούνται από ένα περιβάλλον με χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια. 

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της Siemens Gamesa πραγματοποιεί βουτιά κοντά στο 11%, μετά την καθοδήγησή της αναφορικά με την πορεία της το 2022 κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2021, αναμένοντας τα κέρδη της να περιορισθούν.

Η βύθιση αυτή έχει συμπαρασύρει και τη μετοχή της μητρικής Siemens Energy, η οποία διαπραγματεύεται σχεδόν με το ίδιο αρνητικό ποσοστό μεταβολής. 

Έντονες πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Rio Tinto, μετά την ανάκληση της αδείας της για εξερεύνηση λιθίου στη Σερβία, με τις ρυθμιστικές αρχές να επικαλούνται ζητήματα περιβαλλοντικής φύσης για την απόφασή τους αυτή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News