Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος για β΄ διαδοχική συνεδρίαση με στήριγμα τον κλάδο ταξιδίων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος για β΄ διαδοχική συνεδρίαση με στήριγμα τον κλάδο ταξιδίων

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με τον κλάδο ταξιδίων να καθοδηγεί τα κέρδη από τη στιγμή που η Ryanair εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ανάκαμψη του τρέχοντος έτους, ενώ η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων απομάκρυνε μέρος των πιέσεων από τις μετοχές. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, αντιστρέφοντας τις αρχικές του απώλειες και σημειώνοντας κέρδη για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση. Οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου παρουσίασαν την καλύτερη επίδοση στη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 2,9%, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο. Η Ryanair «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται πάνω από 4%. 

Γενικότερα, οι μετοχές ευνοήθηκαν από την αποκλιμάκωση των γερμανικών αποδόσεων, μία μέρα αφότου στη 10ετία πέρασαν σε θετικό έδαφος πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά μετά από μία τριετία. Ο κλάδος κοινής ωφελείας και τεχνολογίας σημείωσε άνοδο 1,7% και 1,5% αντίστοιχα. 

Ωστόσο, παρά την άνοδο, το επενδυτικό κλίμα παραμένει συγκρατημένο εν μέσω ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία γνώρισαν το Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη άνοδο έως σήμερα, 24,2% σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Η Λαγκάρντ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά στη διάρκεια του 2022. 

Οι μετοχές ενέργειας υπαναχώρησαν από τα υψηλά δύο περίπου ετών, καθώς οι τιμές πετρελαίου έχασαν έδαφος μετά από παρατεταμένο ράλι. Από τις υπόλοιπες μεμονωμένες μετοχές, η Unilever υποχώρησε 0,5% από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει την προσφορά της ύψους 68 δισ.δολαρίων για την εξαγορά του τμήματος καταναλωτικών αγαθών στον χώρο υγείας της GlaxoSmithKline, την οποία απέρριψε η τελευταία. Η μετοχή της Puma ενισχύθηκε 1,2% αφότου η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε καλύτερες του αναμενομένου πωλήσεις και κέρδη. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,65%, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,30%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,06%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,73%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 άνοδο 0,45%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News