Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 13:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Χαμηλές πτήσεις των χρηματιστηρίων μετά τα χθεσινά κέρδη 

Ευρώπη: Χαμηλές πτήσεις των χρηματιστηρίων μετά τα χθεσινά κέρδη 

Υποτονικά κινούνται στη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο των ευρωπαϊκών εισηγμένων κι ενώ στις αγορές αναμένεται ευρέως να ανακοινωθούν αυξήσεις των επιτοκίων στη διάρκεια του φετινού έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται με κινείται οριακά είτε με αρνητική είτε με θετική μεταβολή πέριξ του μηδενός, δίχως ακόμη να έχει δείξει κάποια ξεκάθαρη κατεύθυνση, με τους κυριότερους κλάδους του να παρουσιάζουν μια ανομοιόμορφη εικόνα. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύεται κατά 0,43%, της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο περί του 0,15%, ενώ σε Λονδίνο και Παρίσι τα χρηματιστήρια καταγράφουν οριακές απώλειες. 

Από πλευρά κλάδων ξεχωρίζει με κέρδη άνω του 1,20% αυτός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ενώ προσπάθειες να αγγίξει το +1% καταβάλει ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχωρώντας οριακά υπό του -1% , ενώ απώλειες της τάξεως του 0,70% παρουσιάζει ο κλάδος της ενέργειας, επηρεασμένος από τη σημερινή πτώση των τιμών του πετρελαίου, μια πτώση που ανακόπτει ένα τετραήμερο ανοδικό σερί, που έφερε την τιμή του μπρεντ κοντά στα 89 δολάρια το βαρέλι. 

Οι επενδυτές δείχνουν μια ατολμία το τελευταίο διάστημα, από τη στιγμή που πλέον η αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε αυξήσεις των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μέρα με τη μέρα εντείνεται.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (η πρώτη για το 2022), για το αν θα δώσει περαιτέρω ενδείξεις στην καθοδήγησή της αναφορικά με τα επιτόκια. 

Οι χρηματαγορές έχουν κατά μεγάλο ποσοστό προεξοφλήσει  ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Μάρτιο και άλλες τρεις φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι επενδυτές επίσης θεωρούν ότι αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει. 

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της εταιρείας διανομής γευμάτων, Deliveroo, ενισχύεται κατά 3%, μετά την ανακοίνωσή της ότι οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 70% πέρυσι και η αξία των ακαθάριστων συναλλαγών της κατά 36% το δ΄ τρίμηνο του 2021. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News