Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στήριγμα από πολυτελή brands και εμπορεύματα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στήριγμα από πολυτελή brands και εμπορεύματα

Mε άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα δυναμικά κέρδη από τον κλάδο πολυτελών ειδών και οι υψηλές τιμές εμπορευμάτων βοήθησαν τους επενδυτές να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,2% αφού στην αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσε 1%. Την καλύτερη επίδοση παρουσίασαν οι μετοχές του κλάδου μετάλλων με άνοδο 2,7% καθώς οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν στην προοπτική νέων μέτρων στήριξης από την κορυφαία εισαγωγό, την Κίνα. 

Ο δείκτης STOXX 600 άγγιξε χαμηλό εβδομάδας στην χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι σταθερά κλιμακούμενες ομολογιακές αποδόσεις έπληξαν τον κλάδο τεχνολογίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σήμερα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν προς στιγμή σε νέο υψηλό διετίας, ενώ στη γερμανική 10ετία πέρασαν το φράγμα του μηδενός για πρώτη φορά από το Μάιο του 2019, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για πολύ πιο επιθετική νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, με την ΕΚΤ να αναμένεται να ακολουθήσει. 

Επίσης, οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022. «Τα εταιρικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2021 αναμένεται να κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως αυτό που αξίζει να παρατηρηθεί είναι πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις στο υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, ειδικά στις υψηλότερες ενεργειακές τιμές και στην αύξηση των μισθών», αναφέρει αναλυτής της Credit Suisse. 

Oι εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κερδών κατά 48,6% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο, στα 109 δισ.ευρώ, οριακά καλύτερα από τις προβλέψεις για 48,5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. 

Οι μετοχές στον κλάδο λιανεμπορίου ενισχύθηκαν 1,7%, ενώ στον κλάδο επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν άνοδο 2,2%. Ο βρετανικός όμιλος Burberry «είδε» τη μετοχή του να ενισχύεται 6,3% καθώς ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών τους τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους σε Ασία και Ευρώπη. Σε άνοδο 5,2% και η μετοχή του ελβετικού οίκου Rirchemont, καθώς ο δεύτερος στον κόσμο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελών ειδών ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε πολύ υψηλή ζήτηση για κοσμήματα και ρολόγια στις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του να αυξηθούν κατά ένα-τρίτο. Σε άνοδο και οι μετοχές των πολυτελών brands, Kering και Hermes, 1,6% και 3,7% αντίστοιχα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News