Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 12:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Τα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν απώλειες στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Τα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν απώλειες στα χρηματιστήρια

Αδυναμία να επεκτείνουν τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση δείχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Τρίτη, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, επανέφεραν στις αγορές τους φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,37%, κρατάει όμως μέρος των κερδών 0,70% που σημείωσε χθες. Οριακά υπό του -1% έχει πέσει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με αυτό του Παρισιού να κινείται οριακά υψηλότερα του ποσοστού αυτού, στο -0,85% βρίσκεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου και στο -0,76% του Λονδίνου.

Βαρίδια στη σημερινή συνεδρίαση, οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, με τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο να χάνει 1,77%.

Οι τεχνολογικές εταιρείες θεωρείται ότι ευνοούνται από ένα περιβάλλον στο οποίο τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά ή μηδενικά επίπεδα, όπως συμβαίνει επί του παρόντος. 

Με τη Fed να συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και τους αξιωματούχους της να έχουν επιδοθεί σε μια σειρά δηλώσεων με τις οποίες έχουν προαναγγείλλει σύσφιξη της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η απόσυρση των μέτρων στήριξης έρθει νωρίτερα. 

Άλλωστε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο εκτοξεύθηκε σε υψηλό σαράντα ετών και πλέον οι συνθήκες είναι τέτοιες που τα χαμηλά επιτόκια πλέον αντί να βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας υπάρχει ο κίνδυνος να την υπονομεύσουν. 

Ο μοναδικός κλάδος που βρίσκεται σε θετικό έδαφος είναι αυτός της ενέργειας με άνοδο 0,32%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σήμερα έχουν αναρριχηθεί σε υψηλό πέραν των επτά ετών, μετά το χτύπημα της τρομοκρατικής ομάδας Χούτι σε εγκαταστάσεις πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επτά ετών εκτινάχθηκε η τιμή του μπρεντ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News