Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 08:58
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επτά ετών εκτινάχθηκε η τιμή του μπρεντ 

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επτά ετών εκτινάχθηκε η τιμή του μπρεντ 

Σε ράλι έχουν επιδοθεί σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, σκαρφαλώνοντας αυτή του μπρεντ σε υψηλό πλέον των επτά ετών, εν μέσω ανησυχιών στην αγορά για προβλήματα στην προμήθεια του ορυκτού καυσίμου, μετά την επίθεση της ομάδας Χούτι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κλιμακώνοντας τις εχθροπραξίες μεταξύ της ομάδας που έχει ταχθεί υπέρ του Ιράν και του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Περί τις 09:00 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ κατέγραφε κέρδη 1,47% ήτοι 1,29 δολάρια, στα 87,75 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Την ίδια ώρα η τιμή του αργού, ενισχυόταν περί του 1,81% ή 1,51 δολάρια, στα 84,81 δολάρια το βαρέλι, ένα υψηλό δύο μηνών.

«Η νέα γεωπολιτική ένταση έχει φέρει νέες ανησυχίες για τις προμήθειες στην αγορά», αναφέρουν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

Μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που προκάλεσαν εκρήξεις σε φορτηγά καυσίμων και στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα, η οργάνωση των Χούτι προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στοχεύσει περισσότερες εγκαταστάσεις, ενώ τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται του δικαιώματος «να απαντήσουν σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η πετρελαϊκή ADNOC των ΗΑΕ, ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει σχέδια για να συνεχίσει τη λειτουργία της και να εξασφαλίσει την παροχή προϊόντων στους εγχώριους και ξένους πελάτες της μετά το περιστατικό στην αποθήκη καυσίμων της, στη Μουσάφα. 

Από τη μεριά τους, οι αναλυτές της CommSec αναφέρουν ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκουν επίσης στήριξη από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο, οι οποίες αυξάνουν τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.

«Οι προβλέψεις των αναλυτών αναμένουν ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά φέτος, καθώς η παγκόσμια κοινότητα επανέρχεται στην κανονικότητα μετά από 2 χρόνια lockdowns και αρχίζει ένας πιο φυσιολογικός κύκλος για τη ζήτηση», υπογραμμίζει ο Ας Γκλόβερ της CMC Markets.

«Εάν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχιστούν και τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν μπορέσουν να επιτύχουν την ημερήσια αύξηση κατά 400.000 βαρέλια, οι μακροοικονομικές προβλέψεις σε συνδυασμό με τις ισχυρές τεχνικές προοπτικές θα μπορούσαν να φέρουν τις τιμές προς το όριο των 100 δολαρίων, όπου βρίσκεται το επόμενο (ουσιαστικό) επίπεδο τεχνικής αντίστασης», συμπληρώνει ο Γκλόβερ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News