Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 08:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιας χώρας οι χάκερς «έβαλαν χέρι» σε κρυπτονομίσματα αξίας 400 εκατ. δολαρίων 

Ποιας χώρας οι χάκερς «έβαλαν χέρι» σε κρυπτονομίσματα αξίας 400 εκατ. δολαρίων 

«Άτακτοι» κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ήταν οι χάκερς από τη Βόρεια Κορέα, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης, ούτε λίγο ούτε πολύ κατάφεραν μέσω κυβερνοεπιθέσων σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων να αποσπάσουν 400 εκατ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis, το ποσό αυτό αποκτήθηκε παράνομα από τουλάχιστον επτά επιθέσεις πέρυσι, σε μια χρονιά που όπως τονίζει η παράνομη δραστηριότητα των χάκερς από τη Βόρεια Κορέα ήταν έντονη και αποδοτική κατά πως φαίνεται. 

«Από το 2020 έως το 2021, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα αυξήθηκε από τέσσερις σε επτά και η αξία του ποσού που αποσπάσθηκε αυξήθηκε κατά 40%», αναφέρει η Chainalysis. Η επίσημη θέση της ασιατικής χώρας είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις αυτές. 

Οι επιτήδειοι επιδόθηκαν σε μια σειρά τεχνασμάτων, όπως κακόβουλα λογισμικά, phishing και κενά στην κωδικοποίηση, προκειμένου να αποκτήσουν τα κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν σε διευθύνσεις οι οποίες ελέγχονται από τη Βόρεια Κορέα.

Με δεδομένο ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ελέγχει τα πάντα στη χώρα, τα 400 εκατ. δολάρια, είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το οποίο μπήκε στα κυβερνητικά ταμεία. 

Η Chainalysis υποστηρίζει ότι ενδεχομένως οι περισσότερες από τις περυσινές επιθέσεις να έγιναν από την Lazarus, μια ομάδα χάκερς που έχει αναγνωρισθεί από τις ΗΠΑ και η οποία θεωρείται ότι ελέγχεται από το κύριο γραφείο πληροφοριών της Βόρειας Κορέας, το Reconnaissance General Bureau.

Η εν λόγω ομάδα θεωρείται ότι έχει ενεπλακεί στις κυβερνοεπιθέσεις ransomware «WannaCry», σε τράπεζες και λογαρισμούς πελατών, όπως και στην κυβερνοεπίθεση στη Sony Pictures το 2014.

Για τις επιθέσεις αυτές έχει πάρει θέση ο ΟΗΕ και μια επιτροπή έχει κατηγορήσεις ευθέως την Πιονγκγιάνγκ ότι χρησιμοποιεί τα κλεμμένα κεφάλαια για να υποστηρίξει τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στελέχη των Big Tech στο Λευκό Οίκο για την κυβερνοασφάλεια 

Κρυπτονομίσματα: Άλμα 80% στις παράνομες συναλλαγές το 2021

ΗΠΑ: Ποιο κρυπτονόμισμα ψάχνουν στο Google οι Αμερικανοί – Και δεν είναι το Bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News