ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια κατοχύρωσης στα υψηλά επταετίας

Σχεδόν αμετάβλητος στις 950 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια κατοχύρωσης στα υψηλά επταετίας

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές σηκώνουν το πόδι από το γκάζι και προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων ημερών, τα οποία έχουν φέρει την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές διακυμάνσεις πέριξ των 950 μονάδων, με το τόξο των διακυμάνσεων να καθορίζεται σε τέσσερις μονάδες (από 946,45 έως 950,25 μονάδες).

Ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 12 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα, δείγμα του υψηλού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι που αντικατοπτρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επτά συνεδριάσεις του νέου έτους, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει συνολικά κέρδη της τάξης του 6,40% ή αλλιώς 57 μονάδων, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων επτά ετών, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2014.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και στο μέγεθος της κεφαλαιοποίησης, η οποία στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 κυμαινόταν στα 66,1 δισ. ευρώ. Σήμερα, όμως, καθορίζεται στα 70,1 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 4 δισ. ευρώ. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές προσπαθούν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων, με αφορμή και τη μερική οπισθοχώρηση των ξένων αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% και ο γερμανικός DAX κατά 0,2%.

Ωστόσο, το momentum παραμένει θετικό για τη Λεωφόρο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβλέπουν μια πλαγιο-ανοδική κίνηση, με απώτερο στόχο την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων.

Ο δρόμος βέβαια, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, δεδομένων των προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία, με πρώτη και κύρια τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει την τσέπη των καταναλωτών και περιορίζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία Δεκεμβρίου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ακόμη και το 5%.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στο +0,08% και τις 646,16 μονάδες, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η μετοχή της Alpha Bank συνεχίζει σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύεται κατά 0,8% και προσεγγίζει το 1,24 ευρώ, ενώ αντίθετα, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 1,4%, διατηρώντας ωστόσο το τεχνικό σημείο του 1 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς καταγράφουν μικρή μείωση κατά 0,3%, ενόσω καθορίζονται στα 3,19% και στο 1,39 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,81% 1,24 ευρώ
  • Eurobank -1,38% 1,002 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,28% 3,199 ευρώ
  • Πειραιώς -0,29% 1,396 ευρώ

Μικτά πρόσημα στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Mytilineos ενισχύονται κατά 1%, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπεται στο +0,7% και τη μετοχή του ΟΤΕ στο +0,5%.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Σαράντης, ενώ οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ χάνουν τουλάχιστον 0,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,1 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

Διαβάστε επίσης:  

Bank of America: Γιατί γυρίζει την πλάτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας

Pyramis: Τον Μάιο ξεκινάει η λειτουργία της «νέας Πίτσος»

Χρηματιστήριο: Άλμα άνω του 6% μέσα στο 2022 – Αυξημένη κατά 4 δισ. η κεφαλαιοποίηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News