Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 19:14
ΟΜΟΛΟΓΑ

Με άνοδο αποδόσεων άνοιξε η εβδομάδα

Με άνοδο αποδόσεων άνοιξε η εβδομάδα

Με μικρή άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς η νέα παράταση που δόθηκε στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Βρετανίας για το Brexit απομάκρυνε τις ανησυχίες για ένα άτακτο «διαζύγιο». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής να «περάσουν στο επόμενο μίλι» σε μία ακόμη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας πριν από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή στάθηκε αρκετή για να απομακρύνει τις αποδόσεις απο το χαμηλό μηνός της Παρασκευής, παρότι πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με «σκληρό» lockdowns κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Οι αποδόσεις αυξήθηκαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης, με αυτή των γερμανικών 10ετών να κινούνται στο -0,62% με άνοδο δύο μονάδων βάσης. Κατά έξι μονάδες βάσης κλιμακώθηκε και η απόδοση του βρετανικού 10ετούς, στο 0,23%, ενώ του αντίστοιχου 10ετούς στην Ιρλανδία, τη χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από το Brexit, ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, απομακρυνόμενη από το ιστορικό χαμηλό του -0,31% της προηγούμενης εβδομάδας.

O στρατηγικός αναλυτής της Saxo Bank, Aλτέα Σπινόζι, ανέφερε στο Twitter ότι σε περίπτωση εμπορικής συμφωνίας για το Brexit, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς θα εκτιναχθεί πιθανότατα πρώτα στο 0,45% για να συνεχίσει προς το 1%. Ωστόσο, θεωρεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα αφήσει το κόστος δανεισμού να ξεφύγει πάνω από το 1% εκτός και εάν υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια για ανάκαμψη.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους επικράτησε «άπνοια», σε μία συνεδρίαση που απουσίασε εντελώς η τάση ανάληψης ρίσκου. Η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, παρά τα αισιόδοξα σενάρια των επενδυτικών οίκων, παρέμεινε σε πλήρη απραξία, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη μπει σε κλίμα εορτών και προετοιμάζονται για το κλείσιμο του έτους. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αμελητέος, περιοριζόμενος μόλις στα 2 εκατ.ευρώ.  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε στο 0,59%, με το spread στις 124 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,03%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News