ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε προ πανδημίας επίπεδα η αγορά – Με νέο άλμα στις 950 μονάδες

Στο +1,7% και τις 950 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Σε προ πανδημίας επίπεδα η αγορά – Με νέο άλμα στις 950 μονάδες

Το ψυχολογικό όριο των 950 μονάδων ανακατέλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, δίνοντας συνέχεια στο θετικό momentum των τελευταίων ημερών, χάρη στην ανοδική κίνηση των blue chips.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε δυναμικό άλμα κατά 1,69% και σκαρφάλωσε στις 950,38 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (934,61 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 17 μονάδες (από 935,54 έως 952,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 124 εκατ. ευρώ, δείγμα του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος 

Οι τράπεζες αυτή τη φορά παραχώρησαν τα ηνία της αγοράς στα blue chips, τα οποία οδήγησαν τη Λεωφόρο Αθηνών στις αντιστάσεις των 950 μονάδων, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών. 

Η μετοχή της Jumbo βρέθηκε στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, κερδίζοντας 5%, ενώ από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, Τιτάνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΠΕ, οι οποίες εμφάνισαν άνοδο άνω του 3%. 

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ παρουσίασαν κέρδη κατά τουλάχιστον 2%. Από πλευράς τραπεζών, το ανοδικό σερί συνέχισε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξήθηκε κοντά στο +2%.   

Εδραιώνεται το θετικό story  

Η σημερινή κίνηση ήρθε να επιβεβαιώσει το «καλό φεγγάρι» της ελληνικής αγοράς, η οποία μέσα σε τρεις συνεδριάσεις κατάφερε να αλλάξει πλήρως το momentum και να διασπάσει τις 950 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το σημείο καμπής για την οριστική ανάκαμψη από την πανδημική κρίση.   

Πρώτο στοίχημα των επενδυτών, πλέον, αποτελεί η κατοχύρωση των επίμαχων επιπέδων και η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ασφαλείας, κάτι το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για τον μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων. 

H θετική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,6% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,9%, οπωσδήποτε συνέδραμε σε αυτή την προσπάθεια, συντηρώντας το ανοδικό momentum.   

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι η HSBC έσπευσε να δώσει σύσταση overweight για τις ελληνικές μετοχές, παραπέμποντας στην ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και στις ελκυστικές αποτιμήσεις. 

Από την άλλη πλευρά όμως, ας μην ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, όπως για παράδειγμα ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος απειλεί την κερδοφορία των εισηγμένων. Αύριο, εξάλλου, αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον ετήσιο δείκτη τιμών του Δεκεμβρίου. 

Σε υψηλό 23 μηνών οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος στήριξε δυναμικά τον Γ.Δ. το τελευταίο πενθήμερο, κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική τάση, καθώς εμφάνισε ήπια κέρδη κατά 1,10% και καθορίστηκε στις 645,66 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου του 2020.  

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξήθηκε δυναμικά κατά 2% και αναρριχήθηκε στο 1,23 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 1% και υπερέβη τα 3,2 ευρώ.   

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε στο +0,6% και διατήρησε το 1 ευρώ, το οποίο συνιστά υψηλό 3,5 ετών, ενώ η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,2% και ανέκτησε το σημείο του 1,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 1,99% 1,23 ευρώ   
  • Eurobank 0,59% 1,016 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 1,04% 3,208 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,21% 1,40 ευρώ     

Κυριαρχία των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo ξεχώρισε στο +5% και τα 14,32 ευρώ, ενώ η μετοχή της Quest Συμμετοχών συνέχισε την ανοδική κίνηση και τερμάτισε στο +4% και τα 19,9 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. 

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Τιτάνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΠΕ αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 3%, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ παρουσίασαν άνοδο άνω του 2%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Fourlis ενισχύθηκε άνω του 6%, με τη μετοχή της Παπουτσάνη να ακολουθεί στο +5,9%, τη μετοχή της Intracom στο +5,5% και τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής στο +3,7%. 

Συνολικά, 96 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 17 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

Διαβάστε επίσης:  

Folli Follie: Τη συμφωνία εξυγίανσης επικύρωσε η δικαιοσύνη  

Ξενοδοχείο Hilton: Το business plan για τη νέα εποχή  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News