Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό γύρισμα με «οδηγό» την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό γύρισμα με «οδηγό» την τεχνολογία

Η στροφή των επενδυτών στην τεχνολογία σε συνδυασμό με τις υψηλές προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2021 που αρχίζουν να ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας βοήθησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακάκψουν στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8% ανακάμπτοντας από την χθεσινή συνεδρίαση, που ήταν η χειρότερη σε διάρκεια ενάμισι μηνός. Οι μετοχές τεχνολογίας παρουσίασαν την καλύτερη επίδοση με κέρδη 1,9%, αφού απώλεσαν περίπου 8% της αξίας τους τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. Η κλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων στις διεθνείς αγορές σταθερού εισοδήματος εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους πυροδότησε έντονες πιέσεις στην τεχνολογία. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν υπαναχωρήσει από ιστορικά υψηλά που άγγιξαν στις αρχές του μηνός, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις, οι πληθωριστικές πιέσεις και η εξάπλωση των κρουσμάτων απο τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού βαραίνουν τις μετοχές. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν βλέπει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη πάνω από το στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. 

Ωστόσο, η επικείμενη περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου του 2021 δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τις μετοχές. Η γερμανική DeliveryHero «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 5% καθώς αναμένει ότι ο τομέας διανομής φαγητούν θα ανακάψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. «Παρά την έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται στην αγορά στις αρχές του νέου έτους, τα εταιρικά θεμελιώδη είναι ισχυρά και αναμένουν διψήφια αύξηση των κερδών για φέτος», αναφέρει αναλυτής της UBS. 

Τα κέρδη για τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 μετοχές προβλέπεται να αυξηθούν 49,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, στα 109,1 δισ.ευρώ από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. 

Στον αντίποδα, η UniCredit, η δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, υποχώρησε 1,1% στην είδηση ότι ενδιαφέρεται να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της ρωσικής Otkritie Bank. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,95%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρότερα κέρδη 0,6%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 0,6%.

Σε οικονομικό επίπεδο, οι πωλήσεις λιανικής στην Ιταλία μειώθηκαν το Νοέμβριο, σε μία ένδειξη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποδυναμώθηκαν εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, εξαιτίας της Όμικρον. Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 0,4% μετά από την άνοδο των τριών προηγουμένων μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Istat. 

Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία παρουσίασε σημαντική άνοδο τον ίδιο μήνα μετά από την πτώση του Οκτωβρίου, σε μια ένδειξη ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα ενισχύθηκε στα μέσα του τελευταίου τριμήνου του 2021. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News