Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 16:31
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι επενδυτές αισιοδοξούν – «Αγοράστε τώρα στην πτώση, είναι ευκαιρία»

Παρά το άσχημο ξεκίνημα στο 2022

Γιατί οι επενδυτές αισιοδοξούν – «Αγοράστε τώρα στην πτώση, είναι ευκαιρία»

Αισιόδοξες για τις αγορές μετοχών δηλώνουν οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες -κόντρα στην πτώση των τελευταίων ημερών- καλούν τους επενδυτές να τοποθετηθούν και να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο.

«Οι ρευστοποιήσεις σε ορισμένες υψηλής ποιότητας μετοχές ενδεχομένως θα τελειώσουν σύντομα» εξηγούν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της Goldman Sachs, σε σημείωμα που διακινήθηκε τη Δευτέρα.

Με τις πραγματικές αποδόσεις να μην αναμένεται να κινηθούν σημαντικά υψηλότερα, οι αποτιμήσεις είναι απίθανο να καταστούν δεσμευτικές για τις μετοχές» σπεύδουν να προσθέσουν.

Μετά τη χειρότερη εκκίνηση έτους από το 2016, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε μια ένδειξη αποκλιμάκωσης των πιέσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί μια βαθιά πτώση στις διεθνείς αγορές, υπό τον φόβο μιας ταχύτερης και μεγαλύτερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς της Federal Reserve (η Goldman Sachs προειδοποίησε για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων αντί για τρεις).

«Ενώ οι επενδυτές θα έπρεπε να προετοιμάζονται για ένα κύμα αστάθειας, ενόσω οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα γραμμή της Fed και στο νέο κύμα της πανδημίας, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ράλι θα συνεχιστεί» επισημαίνει ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS, Mark Haefele, σε σημερινό του σημείωμα προς τους επενδυτές.

Όπως εξηγεί, η ομαλοποίηση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής δεν θα επηρεάσει τις προοπτικές για την αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας, η οποία στηρίζεται από τις καταναλωτές δαπάνες και την εύκολο πρόσβαση σε κεφάλαια.

Επιμένοντας ότι η σύσφιγξη της Fed δεν πρόκειται να αλλάξει τις προοπτικές των μετοχών, η BlackRock συστήνει στους επενδυτές να αξιοποιήσουν τα εν εξελίξει sell-offs και να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο.

Ό,τι δηλαδή προτείνει και η JP Morgan Chase, η οποία τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα «να αγοράσουμε την αναμφισβήτητα υπερβολική βουτιά» των αγορών.

Η αισιοδοξία αφθονεί και στην Ευρώπη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένα πιθανό καταφύγιο σε περίπτωση επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από πλευράς Fed, καθώς οι μετοχές είναι γενικότερα φθηνότερες και λιγότερο ευαίσθητες σε πιθανές επιτοκιακές αλλαγές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Bernstein δηλώνει πλέον overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές, κάτι το οποίο συμμερίζεται και η BNP Paribas, η οποία πιστεύει ότι ο συνδυασμός υψηλών εταιρικών κερδών και ελκυστικών αποτιμήσεων προλειαίνει το έδαφος για ένα ισχυρό ράλι τους επόμενους μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το πόδι στο γκάζι

Ευρώπη: «Αντεπίθεση» των μετοχών μετά τις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News