ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το πόδι στο γκάζι

Στο +1,26% και τις 930 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το πόδι στο γκάζι

Με πατημένο το πόδι στο γκάζι συνεχίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φλερτάρει με τις αντιστάσεις των 930 μονάδων, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και μεμονωμένα blue chips.  

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 1,26% και διαμορφώνεται στις 930,00 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (918,41 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 919,85 έως 930,64 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 45,5 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3μιση ώρες. 

Οι τράπεζες, για δεύτερη ημέρα, συνιστούν τον απόλυτο πρωταγωνιστή, καθώς ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, αποτελώντας το βασικό καύσιμο της Λεωφόρου Αθηνών. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται κοντά στο 3% και προσεγγίζει το σημείο του 1,2 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί κατά πόδας, φλερτάροντας με το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Εξίσου υψηλά είναι τα κέρδη και για τη μετοχή της Πειραιώς. 

Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται και στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει στο +3,4% και το 1,38 ευρώ. Jumbo και ΟΤΕ έπονται με κέρδη περίπου 3%, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά σχεδόν 1,5%. 

Τα καύσιμα του Γ.Δ. 

Η ανοδική τάση στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλό οκτώ μηνών, αποτελεί (όπως προαναφέρθηκε) τον κύριο καταλύτη της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 930 μονάδων, ένα σημείο που σηματοδοτεί την επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα.  

Το αισιόδοξο κλίμα εδραιώνεται έτι περισσότερο από τις αγορές της Ευρώπης, οι οποίες επανέρχονται σε θετικά πρόσημα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1% και τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 1,1%.  

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερες προσδοκίες δημιουργούνται σταδιακά εν όψει της Παρασκευής, όταν και ο οίκος αξιολόγησης Fitch δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική οικονομία μέσα στο 2022.  

Παρότι δεν αναμένεται μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, εντούτοις δεν αποκλείεται να υπάρξει αναθεώρηση του outlook, κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.  

Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί η τρέχουσα χρονική περίοδος για τις αγορές, όπως για παράδειγμα το σενάριο μιας βίαιης διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, αλλά και η απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης.  

Συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την ανοδική τάση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τον δείκτη να καταγράφει αύξηση κατά 1,97% και να καθορίζεται στις 631,52 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου του 2021.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 2,9% και βρίσκεται μία ανάσα από το 1,2 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 2,6% και τα 1,39 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1% και φλερτάρει με το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει κέρδη κατά 1,9% και διατηρείται άνω των 3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 2,90% 1,1905 ευρώ  
  • Eurobank 1,07% 0,9974 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 1,94% 3,15 ευρώ  
  • Πειραιώς 2,58% 1,393 ευρώ  

Επικράτηση αγοραστών στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ ξεχωρίζει στο +3,4% και προσπαθεί να προσεγγίσει το σημείο του 1,4 ευρώ. Κέρδη κατά 3% εμφανίζει και η μετοχή της Jumbo, η οποία ανέρχεται στα 13,6 ευρώ. 

Ταυτόχρονα, η μετοχή του ΟΤΕ αυξάνεται κατά 2,7% και τα 16,8 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Viohalco. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos και ΟΛΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης εκτινάσσεται στο +5,4% και τα 5,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Reds έπεται στο 2,6% και τα 2,3 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat υποχωρεί κατά 2%.  

Συνολικά, 66 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

Διαβάστε επίσης:   

Eurobank: Πρόσω ολοταχώς για υψηλό 3,5 ετών η μετοχή

Epsilon Net: Εξαγόρασε τη CSA που προσφέρει λύσεις σε φαρμακεία και επιχειρήσεις 

Carrefour: Ξανά στην Ελλάδα – Πώς, πότε και με ποιον θα συνεργασθεί 

Το ομολογιακό των 100 εκατ. ευρώ και ο στόχος για ακίνητα 1 δισ. ευρώ 

JP Morgan: Ανοίγει την Παρασκευή (;) το μπαράζ των αναβαθμίσεων της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News