Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Νοέμβριο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Νοέμβριο

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα τέλη του περυσινού Νοεμβρίου σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων άσκησε πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, την ώρα που η συνεχιζόμενη εξάπλωση της Όμικρον έκαμψε το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,5%, με τις μετοχές τεχνολογίας να βουλιάζουν 3,6%, σε χαμηλό τριμήνου. Οι απώλειες έγιναν αισθητές σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Η κλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ αποτελούν τη βασικότερη αιτία για την πτώση των μετοχών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν το τέλος των πανδημικών μέτρων στήριξης, προκειμένου να τισσευθεί η κλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός απασχολεί τα μέγιστα τους επενδυτές στην Ευρώπη….καθώς εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της», σημειώνει αναλυτής της Hargreaves Lansdown. O πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό του 5% στην Ευρωζώνη για το μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. 

Σήμερα, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών άγγιξαν υψηλό διετίας, ενώ στο γερμανικό 10ετές εκτινάχθηκαν προς στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019. Κερδισμένες, οι τραπεζικές μετοχές που είθισται να επωφελούνται των υψηλότερων αποδόσεων, με άνοδο ωστόσο συγκρατημένη 0,2%. 

Σε άνοδο 1% και η μετοχή της Carige από τη στιγμή που δημοσίευμα θέλει την BPER Banca, την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας να βελτιώνει την προσφορά της προκειμένου να υποσκελίσει την ανταγωνίστριά της Credit Agricole. 

Επίσης, άνοδο 1,7% κατέγραψε και η μετοχή της ΒΜW, αφότου η Goldman Sachs αναβάθμισε την επενδυτική αξιολόγηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε «αγορά» από «διακράτηση».  

Στον αντίποδα, η μετοχή της γαλλικής εταιρείας συμβούλων σε θέματα τεχνολογίας Atos, με πτώση 16,8%, από τη στιγμή που απηύθυνε προειδοποίηση για την κερδοφορία της. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 1,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,5%. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,5% της αξίας του.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News