ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Φλερτάρει με τις 920 μονάδες – Άλμα σε τράπεζες, Coca – Cola και Jumbo

Στο +1,5% και τις 920 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Φλερτάρει με τις 920 μονάδες – Άλμα σε τράπεζες, Coca – Cola και Jumbo

Τις αντιστάσεις των 920 μονάδων προσπαθεί να διασπάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από τις τράπεζες και τη Coca – Cola, ενόσω οι επενδυτές ανεβάζουν στροφές και αυξάνουν το ενδιαφέρον τους.  

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,50% και διαμορφώνεται στις 920,20 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (906,48 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 909,67 έως 923,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 47 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με τα κέρδη να φθάνουν κοντά στο +4% για τη μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεπερνάει το τεχνικό σημείο των 3 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Εξαιρετική είναι η εικόνα και στις μετοχές των Πειραιώς – Eurobank, οι οποίες αυξάνονται κατά σχεδόν 3%.  

Το ανοδικό momentum ενισχύεται έτι περισσότερο από τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca – Cola, η οποία φλερτάρει με τα 32 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Jumbo, η οποία υπερβαίνει το όριο των 13 ευρώ, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στην ελληνική αγορά. 

Ανακάμπτει ο τζίρος 

Η αύξηση του όγκου των συναλλαγών (24 εκατ. τεμάχια) συνιστά ένα, αν μη τι άλλο, θετικό σημάδι για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε εγκλωβιστεί στη στασιμότητα και στη συσσώρευση. 

Μάλιστα, η σημερινή ανοδική κίνηση λαμβάνει χώρα κόντρα στο πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει πτώση 0,5% και ο γερμανικός DAX σημειώνει κάμψη 0,4%.  

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται αρκετά ζωηρό την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η ελληνική οικονομία περιμένει δύο σημαντικές εξελίξεις. Αφενός τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αφετέρου την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch.  

Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, εκτός απροόπτου, θα καταδείξουν μια περαιτέρω αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ενδεχομένως και πάνω από το 5%), κάτι που εντείνει τις πιέσεις στην τσέπη των φορολογούμενων, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση.  

Συγχρόνως, ο αμερικανικός οίκος Fitch θα δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική οικονομία, με τους επενδυτές να προσδοκούν μια πιθανή αναβάθμιση -έστω του outlook- η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023. 

Προς υψηλό 8 μηνών οι τράπεζες  

Όπως προαναφέραμε, ο τραπεζικός κλάδος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη συνεδρίαση της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς καταγράφει ισχυρή άνοδο κατά 3,40% και καθορίζεται στις 616,32 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 3,6% και φθάνει στο τεχνικό σημείο του 1,14 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί στο +3,3% και να υπερβαίνει το όριο των 3 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 2,7% και διαμορφώνεται στο 1,35 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται δυναμικά κατά 2,9% και σταθεροποιείται στις παρυφές του ορίου του 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 3,64% 1,14 ευρώ  
  • Eurobank 2,93% 0,983 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 3,31% 3,087 ευρώ  
  • Πειραιώς 2,73% 1,354 ευρώ  

Ανοδικά τα blue chips  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo ξεχωρίζει στο +2,9% και τα 13 ευρώ, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2021. Κέρδη κατά 3% εμφανίζει και η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola, η οποία προσεγγίζει τα 32 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά τουλάχιστον 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, Viohalco, Motor Oil, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μικρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Lamda, Aegean, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Ευρωπαϊκή Πίστη, Παπουτσάνη και Πλαίσιο αυξάνονται άνω του 2%, με τις μετοχές των BriQ, ABAΞ, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης να έπονται στο +1,5%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 86 μετοχές κινούνται ανοδικά, 30 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς         

Διαβάστε επίσης:   

Τα ορόσημα του Ιανουαρίου για την ελληνική οικονομία 

Παπουτσάνης: Αυξημένος κατά 34% ο κύκλος εργασιών το 2021 

Καραμολέγκος: Τα σχέδια της εταιρείας μετά την έξοδο από το ΧΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News